Catalunya traurà al mercat d'aquí pocs anys varietats de pomes adaptades al canvi climàtic
Es busca que resisteixin les altes temperatures i necessitin menys aigua, però que mantinguin la màxima qualitat
Els propers anys arribaran al mercat varietats de poma adaptades a les condicions provocades pel canvi climàtic i que mantinguin la màxima qualitat. És el fruit d'una recerca iniciada el 2002 per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l'empresa de Nova Zelanda Plant & Food Research, que investiga per donar valor afegit a fruites, verdures i altres productes agroalimentaris.
En aquell moment, els productors de la península Ibèrica, i concretament de Catalunya, ja van començar a experimentar problemes amb les varietats tradicionals. L'augment de temperatures portava a obtenir pomes amb menor coloració vermella, cremades solars i textures de polpa tova. També patien més incidències en l'emmagatzematge.
Per això, es va iniciar el Hot Climate Programme (HCP), amb l'objectiu de desenvolupar noves varietats de pomes i peres adaptades a zones de cultiu amb altes temperatures. El 2003, s'hi va afegir Fruit Futur, una agrupació d'interès econòmic formada per cooperatives i empreses (Actel, Fruits de Ponent i Nufri), una indicació geogràfica protegida (Poma de Girona) i l'IRTA. Així s'incorporava l'experiència i coneixement sobre la producció comercial de pomes i peres a Catalunya.
Quinze mil llavors cada any
El procés és llarg i encara falten uns cinc anys perquè les varietats triades arribin al mercat. Cada any s'han plantat 15.000 llavors originàries de Nova Zelanda i d'Espanya i producte de diversos creuaments per obtenir les millors varietats.
L'objectiu era identificar pares amb característiques clau: alta tolerància a la temperatura, baix requeriment d'aigua i fruites d'alta coloració, bona textura i excel·lent sabor i conservació. També s'han buscat les més resistents a les plagues i malalties d'importància en climes càlids.
També han estat sotmeses a tastos per valorar-ne la dolçor i altres qualitats. Cada any se n'han seleccionat molt poques varietats, fins a arribar a les deu que es faran créixer en plantacions comercials.
Les pomes han passat per anàlisis de tast
L'any passat també es va escollir l'empresa T&G Global per comercialitzar a nivell internacional les noves varietats del programa.
Alternança de temperatures
El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, publicat el 2016, assenyalava que el sistema agrícola s'hauria d'adaptar a unes condicions tant de temperatures molt més elevades com de menor disponibilitat d'aigua.
El mateix any, investigadors de l'IRTA encapçalats per Immaculada Funes van publicar un article a la revista "Agricultural Water Management" en què descrivien els problemes que podien afectar el cultiu de la poma al Baix Fluvià. Els investigadors hi explicaven que la combinació de temperatures fredes i càlides a l'hivern és important en la producció de flors i, per tant, de fruits, com és el cas de les pomes.
L'augment de temperatura relacionat amb el canvi climàtic pot conduir a una manca d'hores de fred i això pot afectar la idoneïtat en el rendiment d'algunes espècies o cultius. Per això proposaven, entre altres mesures, la cerca de noves varietats amb menor requeriment de fred.