Catalunya traurà al mercat en pocs anys varietats de pomes adaptades al canvi climàtic
Durant anys s'han anat seleccionat les millors varietats

Catalunya traurà al mercat d'aquí pocs anys varietats de pomes adaptades al canvi climàtic

Es busca que resisteixin les altes temperatures i necessitin menys aigua, però que mantinguin la màxima qualitat

Xavier DuranActualitzat

Els propers anys arribaran al mercat varietats de poma adaptades a les condicions provocades pel canvi climàtic i que mantinguin la màxima qualitat. És el fruit d'una recerca iniciada el 2002 per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i l'empresa de Nova Zelanda Plant & Food Research, que investiga per donar valor afegit a fruites, verdures i altres productes agroalimentaris.

En aquell moment, els productors de la península Ibèrica, i concretament de Catalunya, ja van començar a experimentar problemes amb les varietats tradicionals. L'augment de temperatures portava a obtenir pomes amb menor coloració vermella, cremades solars i textures de polpa tova. També patien més incidències en l'emmagatzematge.

Per això, es va iniciar el Hot Climate Programme (HCP), amb l'objectiu de desenvolupar noves varietats de pomes i peres adaptades a zones de cultiu amb altes temperatures. El 2003, s'hi va afegir Fruit Futur, una agrupació d'interès econòmic formada per cooperatives i empreses (Actel, Fruits de Ponent i Nufri), una indicació geogràfica protegida (Poma de Girona) i l'IRTA. Així s'incorporava l'experiència i coneixement sobre la producció comercial de pomes i peres a Catalunya.
 

Quinze mil llavors cada any

El procés és llarg i encara falten uns cinc anys perquè les varietats triades arribin al mercat. Cada any s'han plantat 15.000 llavors originàries de Nova Zelanda i d'Espanya i producte de diversos creuaments per obtenir les millors varietats.

L'objectiu era identificar pares amb característiques clau: alta tolerància a la temperatura, baix requeriment d'aigua i fruites d'alta coloració, bona textura i excel·lent sabor i conservació. També s'han buscat les més resistents a les plagues i malalties d'importància en climes càlids.

També han estat sotmeses a tastos per valorar-ne la dolçor i altres qualitats. Cada any se n'han seleccionat molt poques varietats, fins a arribar a les deu que es faran créixer en plantacions comercials.
 

 


Les pomes han passat per anàlisis de tast

L'any passat també es va escollir l'empresa T&G Global per comercialitzar a nivell internacional les noves varietats del programa.

 

Alternança de temperatures

El Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya, publicat el 2016, assenyalava que el sistema agrícola s'hauria d'adaptar a unes condicions tant de temperatures molt més elevades com de menor disponibilitat d'aigua.

El mateix any, investigadors de l'IRTA encapçalats per Immaculada Funes van publicar un article a la revista "Agricultural Water Management" en què descrivien els problemes que podien afectar el cultiu de la poma al Baix Fluvià. Els investigadors hi explicaven que la combinació de temperatures fredes i càlides a l'hivern és important en la producció de flors i, per tant, de fruits, com és el cas de les pomes.

L'augment de temperatura relacionat amb el canvi climàtic pot conduir a una manca d'hores de fred i això pot afectar la idoneïtat en el rendiment d'algunes espècies o cultius. Per això proposaven, entre altres mesures, la cerca de noves varietats amb menor requeriment de fred.

ARXIVAT A:
CiènciaEcologiaCrisi climàticaAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut