Barcelona

Catalunya centra el debat en el primer dia de campanya per a les eleccions generals

RedaccióActualitzat

Ni por ni incertesa. El PSOE està preparat per liderar el canvi que necessita Espanya. Amb aquesta idea central, el cap de llista dels socialistes espanyols ha visitat avui Barcelona, on, primer, ha pronunciat una conferència al Fòrum Primera Plana i, després, s'ha passejat per Nou Barris. Aquí ha conversat amb clients i paradistes del mercat de la Guineueta.

Sánchez considera que l'actual inquilí de La Moncloa ha governat sol i contra tothom practicant una política de clara oposició a la majoria social del país. Per això el candidat del PSOE advoca per reprendre la política del diàleg i la convivència.

"No caiguem en falsos errors de caure en la vella diferència de la vella i la nova política, que no és aquesta, perquè el que reivindiquen els espanyols no és ni vella ni nova, és bona política, la que es dirigeix a la majoria, la que uneix i no separa, la que prioritza l'interès general al partidista i no la de, com Rajoy, va confondre la seva majoria absoluta amb l'absolutisme. Les retallades, la reforma laboral, l'amnistia fiscal, no tenen nacionalitat sinó ideologia: la conservadora que comparteixen Rajoy i Mas. Davant d'aquesta confromntació, els socialistes hem defensat sempre el mateix: llei i diàleg. La nostra proposta passa per una reforma constitucional que revitalitzi el nostre marc de convivència".

Una revitalització que, a parer de Carme Chacón,  només serà possible si els socialistes guanyen les eleccions.

"La necessitat i les ganes de Catalunya que aquest canvi, com ho és a la resta d'Espanya, és possible amb el vot del 20 de desembre, que Pedro Sánchez sigui el nou president d'Espanya i que enceti aquest diàleg i arribem a aquest nou pacte de convivència entre Catalunya i Espanya, que tots necessitem però que per als catalans és imprescindible."

El candidat del PSOE a la presidència del govern, que ha volgut visitar Catalunya aquest primer dia de campanya, protagonitzarà un míting, aquest vespre, a l'Hospitalet de Llobregat.

Mariano Rajoy, del PP, ha volgut començar el primer dia de campanya a Àvila, ciutat  d'Adolfo Suárez, per reivindicar els valors de la Transició i la Constitució. Ha fixat quatre grans objectius: la lluita contra l'atur, la cura de les persones, la unitat d'Espanya i el respecte a les lleis. Conscient de la dificultat de revalidar la majoria absoluta, ha proposat grans consensos amb les altres forces majoritàries.

"Crec que és molt important en un país que les grans regles de joc siguin producte dels grans acords i tot el que es refereixi a la nostra Constitució, a la sobirania nacional, a la unitat nacional, a la igualtat dels espanyols, a les polítiques contra el terrorisme, a la política de defensa i a la política exterior. Han de ser producte de grans acords entre totes les grans forces polítiques."

La número tres de la llista del PP català per a les eleccions generals, Alícia Sánchez-Camacho, ha protagonitzat el primer acte electoral aquest matí al mercat de Bellvitge, a l'Hospitalet. El número 1, Jorge Fernández Díaz, avui participa en una reunió de ministres a Brussel·les.
 
"El que els volem demanar és el vot responsable cap a l'única transició que necessita Catalunya i tot Espanya: la transició a la plena ocupació, que hi hagi més i millors llocs de treball per a tothom, que consolidem i no posem en risc aquestes reformes econòmiques, aquest projecte de reformes real, mentre que d'altres només tenen projectes virtuals."
 
Sánchez-Camacho ha coincidit a l'Hospitalet amb Anna Simó, d'Esquerra, amb qui ha conversat amistosament.

Democràcia i Llibertat ha triat un espai emblemàtic, una de les sales de l'antic Palau dels Reis Catalans, per presentar el seu manifest electoral. El text, llegit per dos dels candidats, Míriam Nogueras i Miquel Puig, l'exconsellera Carme Laura Gil i el dirigent de Demòcrates Toni Castellà, denuncia que la societat catalana està ofegada per un estat autoritari, maldestre i moralment col·lapsat. Francesc Homs, el cap de llista, però, no ha pogut evitar referir-se a les negociacions per a la investidura i ha reivindicat la feina del govern en matèria social.

"Junts pel Sí s'ha mogut contínuament, s'ha mogut en les darreres setmanes i en aquests darrers dies. El contingut de la proposta d'aquest pla de xoc lliga amb el model de país que nosaltres hem defensat i defensem amb energia i convicció. Hi ha propostes que, de fet, són possibles plantejar-les ara perquè s'ha fet una bona feina en els darrers anys."

Homs també denuncia una pinça de part de l'esquerra catalana amb el PP.

"Quan ens acusen de victimistes, alguns, quan ens passa el que ens passa, per part del govern del Partit Popular, simplement estan fent una mena de pinça diabòlica."

I reivindica la seva candidatura com la garantia que la causa de la llibertat de Catalunya anirà pel tronc central.

Al recinte modernista de l'Hospital de Sant Pau, Josep Antoni Duran i Lleida, d'Unió, ha reclamat un concert econòmic semblant al del País Basc i el reconeixement de la singularitat catalana per evitar una nova "llei Wert". Per aconseguir aquests objectius, diu Duran, no cal reformar la Constitució; n'hi hauria prou amb una disposició addicional al text constitucional.
 
"Sempre he dit que en una reforma de la Constitució saps com comences però no com acabes. I en podríem sortir malparats."

Duran, que es mostra obert a pactar amb el govern d'Espanya si es recullen les seves propostes, aposta per rebaixar l'IVA cultural i també la càrrega fiscal que afecta, sobretot, les classes mitjanes, propostes que, reivindica, s'haurien d'implantar en un context europeu més enfortit.

"Hi ha qui vol fer un nou estat a Catalunya. Hi ha qui vol només tenir l'estat espanyol. A mi em sobren l'un i l'altre. Com a europeu i europeistes, menys estats."

En Comú Podem derogarà el decret del govern del PP que penalitza l'autoconsum d'energies renovables i proposa un pla de 15.000 milions d'euros perquè d'aquí al 2050 l'Estat només s'abasteixi d'aquest tipus d'energia. Coincidint amb la cimera del canvi climàtic de París, el cap de llista, Xavier Domènec, acompanyat del número 3, Josep Vendrell, ha denunciat:

"En aquests moments a l'estat espanyol 2 milions de famílies viuen amb pobresa energètica. A Catalunya, 1.200 persones van morir l'any passat a causa de la pobresa energètica. Això està passant en el mateix moment que les grans companyies elèctriques treuen uns beneficis impressionants."

Davant del Parlament de Catalunya, Esquerra ha volgut recordar el nombre de vots independentistes del 27 de setembre. Gabriel Rufián ha insistit que ara cal anar a Madrid per defensar la voluntat de crear una república catalana.

"El Congrés dels Diputats és un tremend espai de poder que si no ocupem nosaltres ocuparan d'altres amb unes intencions molt poc democràtiques. Nosaltres aquí hem guanyat com mai, amb qui mai i on mai. S'ha d'anar i dir-los a casa seva i a la seva cara que han perdut."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut