2 de 8 amb folre dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, en la diada de Santa Tecla, el 23 de setembre del 2019 (ACN/Núria Torres)

Castells de fins a 160 persones amb el nou pla del Procicat

Les diades de Santa Tecla, la Mercè i la Misericòrdia seran les primeres afavorides pel nou protocol

Laura GalanActualitzat

Els castellers hauran de dur mascareta, fer els castells en un màxim de quinze minuts, establir protocols d'entrada i sortida, i tenir la pauta completa de vacunació o una PCR negativa en les darreres 48 hores. Als menors de dotze anys se'ls faran tests d'antígens ràpids.

Com a màxim, cada castell podrà ser construït per 160 persones. A més, els grallers podran ser 25, que hauran de complir les condicions de grup bombolla i mantenir la distància de seguretat.

Són les normes que recull el nou protocol elaborat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme del Departament de Cultura conjuntament amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i al qual el Procicat ha donat el seu vistiplau aquest dimarts.

"Aquest pla està pensat perquè tots els castellers puguin fer la desescalada", ha explicat Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural. "Es tracta de començar amb aquests nous canvis, i anar obrint a poc a poc, sempre que la situació permeti tenir una evolució favorable", ha afegit.


Higiene i distància

Els castellers que participin en la construcció hauran d'estar associats a la colla i tenir higiene de mans i peus amb gel hidroalcohòlic.

Els membres de les diferents colles no podran interactuar entre ells ni tampoc entre ells i el públic.

Els espectadors hauran de tenir un espai perimetrat i separat amb les mesures de seguretat que s'estableixin en cada moment, igual com a la resta d'espectacles culturals.

L'aforament també se seguirà segons el que es permeti en altres espectacles a l'aire lliure o en espais interiors.

Aquest protocol entrarà en vigor aquesta setmana; per tant, les festes de Santa Tecla de Tarragona, la Mercè de Barcelona i la Misericòrdia de Reus podran comptar amb les tradicional jornades castelleres.

Castells limitats i protesta

Els castells van tornar a la plaça del Blat de Valls amb les dues colles de la ciutat per la diada de Sant Joan amb dos pilars de cinc que fan fer pujar en grups bombolla de 50 castellers.

A l'agost, per Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès, la Generalitat no va permetre la construcció de pinyes amb més de 25 persones. Per això la diada es va convertir en un acte reivindicatiu d'un protocol de seguretat que permetés fer castells amb més persones, cosa que ara ha aprovat el Procicat.

ARXIVAT A:
Castellers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut