Els Castellers de Vilafranca entrant a la plaça de la Vila (ACN / Gemma Sánchez)

Sant Fèlix reivindicatiu pel retorn dels castells amb un protocol anti-Covid

Vilafranca del Penedès reivindica les seves construccions davant la prohibició del govern de fer castells amb més de 25 persones

RedaccióActualitzat

Per segon any consecutiu, Sant Fèlix a Vilafranca ha estat atípic. Davant el veto de la Generalitat a fer pilars de 5 amb grups de 50 persones, les colles han transformat la diada en un acte reivindicatiu.

Els castellers han entrat a plaça amb pilars de 4 caminant, s'ha fet un minut de silenci, s'ha llegit un manifest reivindicatiu i han acabat amb un toc de castells interpretat per les quatre colles participants (Catellers de Vilafranca, la Vella i la Joves de Valls i la Jove de Tarragona). Tot sota una pluja constant i un fort aplaudiment.

Dijous, a quatre dies de la celebració de Sant Fèlix, la Generalitat va anunciar que no autoritzava l'acte, tal com proposaven els organitzadors de la festa major de Vilafranca, amb pilars de 5 amb grups de 50 persones. Els organitzadors consideren que aquest és el nivell mínim en una diada com la de Sant Fèlix i el que es mereix aquesta plaça.

Toc de castells amb totes les colles participants a Sant Fèlix (ACN / Gemma Sánchez)

Per la diada de Sant Joan a Valls sí que es van poder fer pilars de 5 amb grups de 50. Però dos mesos després, a Vilafranca, no s'ha autoritzat. La Generalitat només acceptava grups de 25.

Els organitzadors proposaven, com a mesures sanitàries, que tots els participants als castells es fessin tests d'antígens, que es garantís un elevat percentatge de vacunació entre els membres dels pilars i que tots portessin mascareta.

L'alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha lamentat la falta d'explicacions de la Generalitat. "El govern no ha estat ni àgil, ni diligent, ni prou acurat per tal de prendre mesures sanitàriament correctes i proporcionades amb el fet que volíem fer", ha afirmat.

"El que volem és que aquest Sant Fèlix sigui un punt d'inflexió i que el govern rectifiqui", ha afegit Regull. "Que el govern castigui les conductes sanitàriament perilloses, però al mateix temps permeti les que no ho són. Que no posi els castells i la cultura popular en el mateix sac que les conductes incíviques".

En aquest sentit, ha demanat mesures més flexibles de cara a les properes diades castelleres del Mercadal de Reus i Santa Tecla a Tarragona. I s'ha mostrat esperançat que Vilafranca pugui acabar celebrant la diada de Tots Sants "sense fer cap impudència sanitària".

Tant les colles com els organitzadors de Sant Fèlix han acusat la Generalitat de "menystenir" la seva activitat, que consideren que ha quedat "a la cua" de la represa de l'activitat cultural.

La Coordinadora de Colles Castelleres reclama que la Generalitat defineixi un protocol que permeti reprendre l'activitat i aixecar construccions sense límit de persones sempre que es tingui la pauta completa de vacunació o s'aporti una prova negativa.

 

 

ARXIVAT A:
Castellers
Anar al contingut