Casado diu que el procés sempre ha estat violent i que s'ha d'impedir la vaga general
Reunió a La Moncloa entre Pedro Sánchez i Pablo Casado (EFE)

Casado diu que el procés sempre ha estat violent i que s'ha d'impedir la vaga general

El líder del PP vol que la Fiscalia actuï contra Torra i Torrent per "incitar al desordre públic i a la violència"

RedaccióActualitzat

El president del govern en funcions, Pedro Sánchez, ha traslladat aquest dimecres al líder del PP, Pablo Casado, que no descarta "cap escenari" a Catalunya, que està "tot previst" i que actuarà, si cal, "des de la fermesa, la proporcionalitat i la unitat".

En una reunió a La Moncloa, Casado ha demanat a Sánchez que trenqui qualsevol acord amb els independentistes, que impedeixi la vaga convocada per a aquest divendres i que apliqui immediatament la llei de seguretat nacional:

"Davant dels fets de dilluns i dimarts i el que està passant aquest dimecres amb infraestructures bàsiques de l'Estat, el govern ha d'aplicar immediatament la llei de seguretat nacional perquè Quim Torra no estigui en cap moment en la cadena de comandament de la seguretat i de les polítiques d'Interior de la Generalitat."

 

Reunió de Pedro Sánchez i Pablo Casado a La Moncloa (EFE)

 

Casado ha mostrat el seu suport a les forces i cossos de seguretat de l'estat espanyol i a l'ús legítim de la força i ha condemnat la violència i el govern de la Generalitat:

"Condemnem de forma rotunda la violència i la complicitat de les autoritats de la Generalitat a l'hora d'afrontar aquests possibles delictes contra l'ordre públic."

 

El líder del PP ha assegurat que l'independentisme sempre ha fet ús de la violència:

"No ens sorprèn el que està passant perquè l'independentisme sempre ha fet ús de la violència per intentar imposar els seus objectius. Tot el procés sempre ha avançat fent passos violents."

 

Roda de premsa de Pablo Casado

 

Trencar acords amb JxCat i ERC

El líder dels populars creu que Sánchez està sobrepassat:

"No entenem la necessitat de forçar unes noves eleccions si ja sabíem que això passaria. Surto d'aquesta reunió amb la preocupació que la imprevisió ha sobrepassat Pedro Sánchez. I li he dit que té tots els mecanismes de l'estat de dret per afrontar una escalada de violència inadmissible."

 

Casado ha recordat les declaracions de Quim Torra "apel·lant a la via eslovena o 'apretant' els CDR" o, fins i tot, segons algunes informacions, diu, la seva "possible complicitat en la creació de l'anomenat Tsunami Democràtic", i per això, diu, no entén com Pedro Sánchez va acceptar els seus vots per convertir-se en president a la moció de censura.

També ha demanat al president del govern espanyol en funcions que trenqui tots els acords amb JxCat i ERC:

"Per ser creïble, el primer que ha de fer com a secretari general del PSOE, és trencar qualsevol acord institucional a la Diputació de Barcelona i en els més de 40 ajuntaments on estan governant amb JxCat i ERC."


Rivera demana a Sánchez que apliqui un 155 "de veritat"
 

Rivera diu que Catalunya està en mans d'un "conductor suïcida" (EFE)

En la mateixa línia, a la tarda, Albert Rivera ha dit que estarà al costat de Sánchez perquè apliqui l'article 155 de la Constitució, però ha afegit que hauria de ser un 155 "de veritat". I li ha demanat que blindi Catalunya davant del que ha qualificat de tsunami de violència i que faci fora Quim Torra.

"Acabar amb l'obstacle principal, amb tap principal, amb el problema principal, que es diu Torra. Perquè amb un conductor suïcida al capdavant de Catalunya només podem anar al suïcidi"

 

Petició que actuï la Fiscalia

Casado també ha demanat que la Fiscalia actuï immediatament contra el president del Parlament, altres càrrecs de la Generalitat i el mateix president "per incitar al desordre públic i la desobediència" o fins i tot, diu, "per estar participant en aquest moment de sabotatges a les infraestructures de l'Estat juntament amb els violents".

Considera també que la Fiscalia ha de presentar una demanda contra els CDR i el Tsunami Democràtic pels delictes de desordres i atemptats contra l'autoritat.

 

Aturar la vaga de divendres 18

El líder dels populars creu que el govern ha de fer tot el possible per impedir la vaga convocada per a aquest divendres:

"Ha de posar tots els mecanismes a la seva disposició per evitar la mal anomenada vaga general d'aquest divendres, que es convertirà de nou en una jornada de violència i disturbis. I crec que els sindicats han de contribuir a no donar suport a aquest tipus de desordres."

 

Reformar la llei

Casado ha proposat una bateria de mesures, com reformar la llei de l'indult per prohibir-los en cas de sedició, recuperar la il·legalitat del referèndum, recuperar el delicte de rebel·lió impròpia per donar eines als jutges, introduir el compliment íntegre de les penes, i tornar a recuperar les competències de presons.

També reformar la llei de finançament de partits perquè els partits amb líders condemnats per sedició i rebel·lió no rebin diners públics, modificar la llei de l'audiovisual perquè cap mitjà atiï les manifestacions, modificar el procediment de l'euroordre, aplicar la llei d'estabilitat pressupostària i tancar les "ambaixades".


Reunió a la tarda Sánchez-Iglesias

A la tarda, ha estat el torn de la reunió entre Pedro Sánchez i el líder de Podem, Pablo Iglesias. La trobada s'ha fet per la qüestió catalana, però amb el rerefons de malestar entre tots dos partits, després que no arribessin a cap acord d'investidura per evitar la repetició electoral.
 


Pablo Iglesias ha dit que té la impressió que el govern espanyol en funcions "no té previst prendre cap mesura en sentit excepcional" a Catalunya, com l'aplicació del 155 o la llei de seguretat nacional.

Iglesias ha insistit en "desinflamar" i en el missatge que cal més diàleg i política:

"El que toca ara a Catalunya és empatia, diàleg i, en el marc de la llei i el dret, buscar solucions polítiques que no seran del gust de tots."

 

ARXIVAT A:
Judici procésPedro SánchezPablo CasadoProcés català
Anar al contingut