Panell informatiu d'obres al Consell de Cent de Barcelona, que es convertirà en un eix verd de la superilla
Les licitacions d'obra pública del 2022 s'han enfilat significativament (ACN)

Carrers tallats i voreres aixecades: els municipis s'omplen d'obres abans d'eleccions

Segons les dades de la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya, un any abans de cada convocatòria, s'incrementen les obres

Carrers tallats, calçades foradades o tanques i maquinària sobre les voreres... Tens la sensació que la teva ciutat o el teu poble s'omple d'obres cada cop que s'acosten les eleccions municipals? Doncs les xifres ho confirmen.

Segons la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya, que concentra les empreses que executen el 80% de les obres públiques del país, un any abans de cada convocatòria, s'incrementen les licitacions.

"La licitació local té dos anys bons i dos de dolents: els dos bons són els dos abans de les eleccions, i els dos dolents, els de després", assegura el seu president, Lluís Moreno. Per a ell, ho explica el fet que, quan s'estrena el nou govern municipal, "primer vol mirar i després vol fer".

A més, afegeix, sovint passa que a mitja legislatura, "s'adonen que ja fan tard en aplicar els seus programes electorals i ràpidament, els últims dos anys, acceleren les inversions que han previst". Segons Moreno, "es nota molt més en els municipis més petits".

També ha passat enguany. Les licitacions d'obra pública del 2022 s'han enfilat significativament, també per aprofitar la injecció dels fons europeus Next Generation, i quatre de cada deu les van concentrar els ajuntaments, amb un volum total de més de 1.700 milions d'euros.

La tendència s'ha mantingut els últims 30 anys a excepció del 2010, marcat pel Pla E del govern Zapatero. Una proposta per injectar diners a l'obra pública per intentar esquivar la crisi. Aquest gràfic, amb dades de la cambra, ho mostra:

 

Que s'accelerin les inversions en infraestructures a les portes d'unes eleccions no vol dir que necessàriament s'arribin a acabar. De fet, la llei electoral prohibeix les inauguracions les setmanes prèvies a uns comicis.

Això passarà a partir de la setmana que ve, quan es convocaran oficialment les eleccions municipals del 28 de maig. A partir de llavors i fins als comicis, està prohibit inaugurar qualsevol infraestructura o servei públic.

Per això, aquests dies previs hi ha hagut més inauguracions de l'habitual. Algunes, fins i tot, d'obres inacabades, que els ajuntaments condensen a finals de mandat.
 

Anar al contingut