Barcelona

Carmena fa una crida a recuperar l'esperit de "Parlem" al pregó de la Mercè

L'alcaldessa de Barcelona ha lamentat l'absència del regidor Quim Forn i la resta de presos durant l'acte

RedaccióActualitzat

El pregó de la Mercè, com ja és habitual, ha marcat el començament de la festa major de Barcelona: cinc dies de festa tradicional, concerts i espectacles.

 

 

La pregonera d'aquesta edició, l'exalcaldessa de Madrid Manuela Carmena, ha fet una crida al diàleg recordant la campanya "Parlem", quan poc abans del referèndum de l'1-O va aparèixer una pancarta en un edifici de Madrid amb el lema "Parlem" i una altra en un edifici de Barcelona que deia "Hablemos":

"'Parlem!' Quants d'aquests crits hauríem necessitat. Quants en continuem necessitant. 'Parlar', 'escoltar' són verbs que descriuen l'essència de la democràcia. Aquesta democràcia que ens va portar la llibertat i que no podem deixar de mimar i cuidar."

Carmena, des del Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, ha parlat dels seus orígens madrilenys i ha recordat els dos anys que va viure a Barcelona, el 1966 i el 1967, expulsada, amb el seu marit, de la Universitat de Madrid. Ha recordat d'aquella època, sobretot, les barraques que encara hi havia a Barcelona.

 

 

En el seu pregó, que es podia seguir des d'una pantalla a la plaça Sant Jaume, l'exalcaldessa de Madrid també s'ha referit a temes d'actualitat, com la crisi de refugiats que intenten arribar a Europa. També a la diversitat de cultures de l'estat espanyol, amb essències nacionals pròpies que, ha dit, cal respectar i valorar.

 

 

En la presentació de l'acte, l'alcaldessa Ada Colau ha lamentat la "trista absència" d'un regidor de l'Ajuntament, Quim Forn, i de la resta de presos, i ha fet una crida "a treure el debat dels jutjats i tornar-lo a la política".

"Hi ha molta diversitat d'opinions sobre el que està passant políticament, però no és dolent que hi hagi diversitat d'opinions. Hauríem de recordar que la democràcia és, precisament, el diàleg: no amb els iguals, sinó amb els diversos. Per això crec que hem de lamentar l'absència de Quim Forn igual que la de la resta de persones que es troben encausades en presó preventiva."

 

 

En una intervenció més llarga que la de la pregonera, Colau ha agraït la feina d'Open Arms rescatant refugiats en aigües del Mediterrani i la seva missió 65, els voluntaris que han participat en l'operació més difícil de l'ONG aquest agost i que eren presents a l'acte.

Aquesta edició de les festes de la Mercè, amb Beirut com a ciutat convidada, tindrà com a eixos centrals la cultura popular i tradicional, les arts de carrer i la música, i arribarà a sis districtes de la ciutat amb 60 escenaris repartits en 17 espais de festa.

Anar al contingut