La Kalush Orchestra, d'Ucraïna, va guanyar la passada edició gràcies al vot popular (Reuters/Yara Nardi)

Canvis a Eurovisió: s'obre el vot a tot el món i s'elimina el del jurat a semifinals

El festival canvia el sistema de votació a partir de la pròxima gala, que es farà al maig a Liverpool

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

La Unió Europea de Radiodifusió (UER), responsable del Festival d'Eurovisió, ha anunciat aquest dimarts diversos canvis en el sistema de votació, que ja s'aplicaran en la pròxima gala prevista per al maig del 2023 a Liverpool.

Per primer cop en la seva història, espectadors de països de tot el món que no participen en el festival hi podran dir la seva i votar en línia.

L'opinió dels espectadors també serà més important que mai perquè només el seu vot, i no el del jurat, decidirà quins països es classifiquen per a les semifinals del concurs.

Des de l'any 2009, la classificació es decidia amb una combinació del vot del jurat i el del públic. 

El vot del jurat, que està format per professionals de la indústria musical, sí que es comptarà en el resultat final, combinat amb el dels espectadors.


Els vots de la resta del món computen junts

Els espectadors que segueixin el concurs des de països que no competeixen en el festival només podran participar en la votació de forma telemàtica, a través d'una aplicació de pagament.

Els seus vots se sumaran i es convertiran en punts que tindran el mateix pes que els d'un dels països participants, tant en les semifinals com en la gran final.

Per Martin Österdahl, supervisor executiu del Festival, el canvi respon a la voluntat de reconèixer la popularitat que té actualment el concurs, a nivell mundial:

"En els seus 67 anys d'història, el Festival d'Eurovisió ha evolucionat constantment per seguir sent rellevant i emocionant. Aquests canvis reconeixen la immensa popularitat de l'espectacle i donen més poder a l'audiència de l'esdeveniment de música en viu més gran del món."

Österdahl ha destacat que només els espectadors podran decidir a partir d'ara quines cançons arriben a la final, un poder que tindran seguidors del concurs d'arreu del món:

"Visquin on visquin, podran votar per les seves cançons preferides."

De totes maneres, no tots els espectadors tindran les mateixes eines al seu abast per votar. 

Els seguidors dels països participants podran votar per SMS, per telèfon o a través de l'aplicació Eurovision Song Contest. I en el cas d'espectadors de la resta del món, només podran fer-ho a través d'una plataforma online de pagament segur, fent servir una targeta bancària del seu país.

Després de les "irregularitats sense precedents" detectades en l'edició d'aquest any, la UER va crear un grup de treball per buscar fórmules per protegir la integritat del certamen.

A Liverpool, del 9 al 13 de maig

La pròxima edició del Festival d'Eurovisió se celebrarà a Liverpool, al Regne Unit, els dies 9, 11 i 13 de maig del 2023.

Dels 37 països que hi competiran, 6 ja tenen assegurat el pas a la gran final: França, Alemanya, Itàlia, Espanya, el Regne Unit i Ucraïna, que va guanyar la passada edició, celebrada a Torí, a Itàlia, el passat mes de maig, gràcies al vot de l'audiència

La banda ucraïnesa Kalush Orchestra i el seu himne folk-hip-hop "Stefania", que partien com a favorits, van obtenir 631 punts.

Chanel, la representant d'Espanya al certamen, va quedar tercera.

L'actual edició l'està organitzant la BBC al Regne Unit en nom d'Ucraïna. Els organitzadors del festival van decidir, al juliol, que la gala no es podia celebrar a Ucraïna a causa de la guerra per la invasió russa al país.

Serà el primer cop que el concurs no se celebra en el país guanyador de l'edició anterior, sinó en el del segon classificat. El Regne Unit assegura, però, que serà "un reflex de la cultura ucraïnesa".

En aquesta edició no hi participaran ni Rússia, vetada al festival, ni Macedònia del Nord ni Montenegro, que hi han renunciat pel sobrecost que ha suposat a la resta de participants l'expulsió de Moscou, un dels grans contribuents del certamen.

 

ARXIVAT A:
MúsicaFestival d'Eurovisió
Anar al contingut