Actuació de WRS, l'aposta de Romania per Eurovisió
Actuació de WRS, l'aposta de Romania per Eurovisió (Reuters/Yara Nardi)

Eurovisió va canviar el vot del jurat de 6 països per "irregularitats sense precedents"

L'organitzadora del festival confirma els resultats de la final de Torí

RedaccióActualitzat

L'organitzadora d'Eurovisió ha confirmat que va substituir el vot del jurat de 6 països i ho ha argumentat per la sospita que s'haurien votat entre ells durant la segona semifinal.

Romania, l'Azerbaidjan, Geòrgia i Montenegro van acusar la Unió Europea de Radiodifusió (UER, o EBU en anglès) de falta de transparència pels canvis en les votacions, que també es van donar en el cas de San Marino i Polònia.

Ara la UER s'ha refermat en la decisió --que va anunciar dissabte-- de substituir les votacions, i ha afirmat que va detectar "irregularitats sense precedents" en el patró de votacions.

Amb aquest argument defensa que les votacions les acabés decidint un algoritme en funció dels resultats d'altres països amb votacions similars en la segona semifinal i a la final. I, al mateix temps, confirma la classificació de la final de Torí, que va donar la victòria a Ucraïna, el segon lloc al Regne Unit i el tercer, a Espanya, amb l'actuació de la catalana d'origen cubà Chanel.

"La integritat de la votació, tant per part dels jurats nacionals de cada país com dels teleespectadors que voten per telèfon o SMS, és fonamental per a l'èxit del programa", ha defensat la UER. "En conseqüència, qualsevol incompliment de les normes es pren molt seriosament", ha afegit en un comunicat.  

Per la UER, els resultats que es van emetre inicialment suposen "una irregularitat en el patró de votació del jurat d'una magnitud sense precedents".

Les votacions dubtoses d'Eurovisió

A la segona semifinal es va observar que quatre dels sis jurats qüestionats van situar cinc dels altres països al seu top 5 (els cinc països als quals van donar més punts).

Quatre dels sis van rebre com a mínim un conjunt de 12 punts, la votació més alta que es pot donar.

El Pan-European Voting Partner va detectar el patró com a irregular i l'Independent Voting Monitor ho va confirmar.

Actuació de la Kalush Orchestra a Eurovisió (Reuters/Yara Nardi)
Ucraïna va guanyar Eurovisió 2022 després que, amb el televot, es va imposar al Regne Unit (Reuters/Yara Nardi)

Cinc dels sis països es van classificar fora del top 8 pels jurats dels altres 15 països que van votar a la mateixa semifinal, on hi havia Alemanya, Espanya i el Regne Unit.

El comunicat que ha difós la UER inclou les taules amb les votacions anul·lades.

Tenint en compte les regles del certamen, la UER va exercir el dret d'eliminar els vots "i substituir-los per un resultat agregat substitut calculat automàticament".

 

 

ARXIVAT A:
Festival d'Eurovisió
Anar al contingut