Diversos exemplars de l'edició en anglès "Canto jo i la muntanya balla" (ACN / Violeta Gumà)
Diversos exemplars de l'edició en anglès "Canto jo i la muntanya balla" (ACN / Violeta Gumà)

"Canto jo i la muntanya balla", entre els millors llibres del 2022 per The Guardian

El diari britànic destaca la narració des de diversos punts de vista que té la novel·la "juganera i polifònica" d'Irene Solà

Més reconeixements per a Irene Solà. "When I sing, mountains dance", la versió en anglès de "Canto jo i la muntanya balla", és un dels títols destacats pel diari The Guardian entre els millors llibres de ficció del 2022.

El diari britànic destaca que l'obra narra els fets des del punt de vista de tota mena de coses, com són les tempestes, les muntanyes, els animals o els bolets:

"Ambientat als Pirineus i donant veu a tot, des de muntanyes fins a tempestes, des de bolets fins a gossos, el debut en anglès d'Irene Solà, 'When I sing, mountains dance' (editat per Granta, traduït del català per Mara Faye Lethem), és un èxit juganer i polifònic."

La novel·la de l'escriptora de Malla apareix al costat de les darreres obres de grans figures de la literatura contemporània al Regne Unit i als Estats Units, com ara Ian McEwan, Ali Smith o Cormac McCarthy.

D'altra banda, el llibre també ha estat inclòs a la llista de millors llibres de la Biblioteca Pública de Nova York.

L'escriptora Irene Solà
L'escriptora Irene Solà (ACN / Pere Francesch)

Un fenomen més enllà del llibre

Amb "Canto jo i la muntanya balla", Irene Solà explica una història a partir de la mirada de diversos personatges que viuen en un mateix indret, entre Camprodon i Prats de Molló. Entre aquests personatges hi ha éssers humans, com la Mia, l'Hilari o la Neus, però també dones d'aigua, bolets, cabirols i núvols.

Traduïda a més de 20 idiomes, la novel·la ha sumat múltiples reconeixements des que es va publicar el maig del 2019, després de guanyar el Premi Anagrama.

L'any 2020, va rebre un dels Premis de Literatura de la Unió Europea, que es concedeixen a obres d'autors emergents. També ha rebut el Premi Núvol 2019 i el Premi Cálamo 2019 en la categoria Otra Mirada.

Més enllà del llibre, l'obra d'Irene Solà ha inspirat altres creadors. El compositor Marc Timón va convertir-la en una peça simfònica amb el títol "Les trompetes de la mort", que van estrenar l'Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor de Noies de l'Orfeó Català.


El febrer de l'any passat, La Perla 29 va estrenar-ne la versió teatral a la Biblioteca de Catalunya, dirigida per Guillem Albà i Joan Arqué, amb dramatúrgia de Clàudia Cedó i música de Judit Neddermann. L'obra de teatre ha guanyat tres Premis Max i vuit Premis Butaca.

Un moment de l'obra de teatre 'Canto jo i la muntanya balla'
Un moment de l'obra de teatre "Canto jo i la muntanya balla" (ACN / Silvia Poch i Biblioteca de Catalunya)

 

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut