El fenomen d'Irene Solà: llibre, peça simfònica i ben aviat obra de teatre

"Canto jo i la muntanya balla" s'ha convertit en una peça simfònica del compositor Marc Timón estrenada al Palau de la Música

RedaccióActualitzat

Com sona el teu llibre? Irene Solà ha respost aquest dubte aquest dissabte a la tarda al Palau de la Música Catalana. El seu llibre, "Canto jo i la muntanya balla", s'ha convertit en una peça simfònica. És un pas més d'aquest fenomen literari que ben aviat també serà obra de teatre.

La novel·la que va escriure fa dos anys, quan encara vivia a Londres, ha inspirat el compositor Marc Timón per crear una peça coral. Amb el títol "Les trompetes de la mort", l'han estrenat l'Orquestra Simfònica del Vallès i el cor de noies de l'Orfeó Català.

Així ho explicava Timón al Catalunya Música:

La peça simfònica és només una cara més de la vida de novel·la, que ha estat tot un èxit literari i que inspira altres creadors a fer les seves versions. Irene Solà explica que el llibre està fent el seu camí:

"Quan acabes el llibre, al llibre li surten quatre potes i es posa a caminar i a fer el seu camí i en el cas del "Canto jo i la muntanya balla" està passant això mateix, està viatjant i anant a parar a llocs i diferents creadors estan inspirant-s'hi o apropant-s'hi per reconvertir-lo en altres coses."

Les xifres de "Canto jo i la muntanya balla" fa temps que sonen molt bé... 90 setmanes a la llista dels més venuts, amb més de 40.000 exemplars venuts en català i 10.000 en castellà. També ha estat el llibre més demanat en préstec durant el 2020 a la Xarxa de Biblioteques Municipals. I, després de guanyar el Premi de Literatura de la Unió Europea, se n'han multiplicat les peticions de traduccions a altres llengües.

I ara, al teatre

I després de l'estrena de la versió simfònica de "Canto jo i la muntanya balla", aviat arribarà l'estrena de la versió teatral. Darrere d'aquesta porta, la companyia La Perla 29 ja fa dies que n'assaja l'adaptació.

Un muntatge dirigit per Guillem Albà i Joan Arqué que combinarà el text amb el teatre de gest i la música en directe. La dramaturga Clàudia Cedó s'ha encarregat d'adaptar la novel·la i Judith Neddermann de compondre'n la música. I no hi faltaran els núvols, els bolets, les dones d'aigua i tots els ingredients que han fet de "Canto jo i la muntanya balla" una obra màgica.

Quan parla la natura

"Canto jo i la muntanya balla" és una novel·la singular. A les seves pàgines, hi viuen éssers humans però també dones d'aigua, fantasmes, bolets, gossos i cabirols.

Un dels personatges, les trompetes de la mort, inspiren la peça simfònica. Però a la novel·la també hi tenen veu la tempesta i el llamp, entre d'altres. Amb aquesta novel·la, Irene Solà (Malla, 1990) va voler investigar la veu narrativa i la perspectiva de les subjectivitats: explicar una història a partir de les mirades d'un seguit de personatges que habiten un mateix indret.

ARXIVAT A:
LiteraturaMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut