Un misto
L'anunci d'una possible apagada a Àustria es fa viral a les xarxes i alimenta la por als talls de llum.

Cal patir per una gran apagada? La falsa alarma que fa exhaurir "kits de supervivència"

La demanda d'alguns productes s'ha disparat a les ferreteries, però els experts creuen que no hi ha motius per preocupar-se

Ester OrtegaActualitzat

Una família dinant, una dia qualsevol. De sobte, els llums s'apaguen. Aquí i potser a tot Europa. Un vídeo inquietant, penjat a la pàgina del Ministeri de Defensa austríac que alerta d'un possible blackout, una apagada general del subministrament energètic que podria afectar durant dies tot Europa.


En els quatre minuts que dura el vídeo, es donen consells sobre com s'han de preparar els ciutadans davant aquest possible escenari, que podria passar en els pròxims cinc anys, tot i que no es concreta ni quan ni què podria provocar-ho, ni es lliga a l'actual espiral de preus.

Recomanen abastir-se de llanternes, aigua i menjar per a dues setmanes, medicaments o una petita cuina de gas. Però quin escenari preveuen que els podria abocar a aquesta situació?

José Luis Domínguez, cap del grup de recerca Power Systems de l'Institut de Recerca d'Energia de Catalunya, explica que els austríacs estan especialment preocupats perquè la seva energia depèn en un 50% de la seva producció hidràulica: "Posem-nos en un cas molt extrem: tenen una època de sequera molt gran, Rússia els talla el gas i els països veïns no tenen energia suficient per compartir-la. Llavors, poden tenir problemes."

"No és que sigui una realitat, ni que passi. Per què no diuen 'passarà demà'? Perquè no ho saben."

Sigui com sigui, la bola s'ha fet grossa, les cerques a Google sobre l'apagada es multiplicaven la setmana passada i algunes ferreteries han vist com la demanda de certs productes s'ha disparat fins al punt de quedar-se sense existències.

Això és el que veiem si fem una cerca de càmping gas al buscador:

 

I això, si busquem el terme "apagada" i "apagón" en castellà:

 

Però hi ha motius per preocupar-se? Sempre hi ha la possibilitat d'un accident, el més recent, aquest estiu amb la connexió amb França. El 24 de juny, centenars de milers de persones es van quedar sense electricitat. Un problema, però, que es va resoldre ràpidament.

"No ens hem de preocupar, no ens hem d'alarmar."

Domínguez recorda el cas de l'estiu: "Es va recuperar en dues hores." Recorda que llavors es va desconnectar la connexió amb França que ens donava problemes i es va funcionar aïlladament: "Espanya està sobredimensionada, tenim moltíssima més generació del consum que tenim."

Red Eléctrica, l'operador del sistema, assegura que no hi ha cap indici objectiu que faci pensar en una apagada general, i que amb el temporal Filomena el sistema ja va demostrar la seva resiliència.

ARXIVAT A:
Energia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut