Els atacants van accedir, entre altres, a la sala Bataclan de París (Mohammed Mosteghanemi / Zuma Pess / Europa Press)

Cadena perpètua per a Salah Abdeslam, l'únic atacant viu dels atemptats a París el 2015

El tribunal francès ha considerat culpables tots els acusats dels atemptats jihadistes del 13 de novembre del 2015 a la sala Bataclan, les terrasses de París i l'estadi de Saint-Denis

Actualitzat

Salah Abdeslam, únic supervivent del comando jihadista dels atemptats del 13 de novembre del 2015 a París, ha estat declarat culpable i condemnat a cadena perpètua.

La resta dels acusats, dinou, també han estat declarats culpables de terrorisme en la lectura de la sentència del procés penal més llarg fet mai per la justícia francesa.

Els vint acusats han comparegut durant gairebé deu mesos per la seva implicació en els atemptats jihadistes del 13 de novembre del 2015 que van causar 130 morts i centenars de ferits a la capital francesa en matances a la sala d'espectacles Bataclan, a diverses terrasses de París i a l'Estadi de França de Saint-Denis, en un atac coordinat en què disposaven d'armes i bombes.


Haurà de complir la condemna

El tribunal francès ha dictat el veredicte d'uns atemptats que van sacsejar França i van deixar profundes cicatrius al país. A Salah Abdeslam se l'ha considerat responsable de terrorisme i assassinat, ha explicat el jutge Jean-Louis Peries. Per això se'l condemna a cadena perpètua sense possibilitat d'alliberament anticipat, un tipus de sentència que fins ara només s'havia dictat quatre vegades a Fança.

D'ell es creu que és l'únic membre supervivent del grup que va dur a terme els atacs. Francès, de 32 anys i nascut a Bèlgica, va dir amb orgull a l'inici del judici que era un "soldat" de l'Estat Islàmic, que ha reivindicat els atacs.

Abdeslam havia dit durant el judici que havia optat a última hora per no detonar la seva armilla explosiva. Però, a partir de les investigacions i les audiències, el tribunal ha decidit que mentia.

"El tribunal ha considerat que l'armilla explosiva funcionava malament", ha dit el jutge, que ha explicat que Salah Abdeslam és "culpable de ser membre d'una xarxa terrorista".

"Tots els acusats són considerats culpables de tots els càrrecs", ha afegit, amb l'excepció dels càrrecs de terrorisme a un dels acusats menys destacats.

Aquest ha estat un judici com cap altre, no només per la seva durada excepcional, de 10 mesos, sinó també pel temps que s'ha dedicat a escoltar les víctimes i el testimoni del seu calvari i les lluites per superar-lo, mentre les famílies dels assassinats parlaven de com costava tirar endavant.

Tretze persones més, deu de les quals també detingudes, eren a la sala durant els mesos de les audiències, acusades de delictes que van des d'ajudar a proporcionar armes o cotxes als atacants fins a la planificació de participar en l'atac. A sis més se'ls ha jutjat en absència.

Ara tots els condemnats tenen deu dies per presentar-hi recurs.

 

ARXIVAT A:
França
Anar al contingut