Londres

Busquen tres adolescents britàniques que van fugir a Síria per unir-se a Estat Islàmic

Scotland Yard mira de localitzar les noies, de 15 a 16 anys, a Turquia, on van volar aprofitant una setmana de vacances escolars al Regne Unit

Actualitzat

Scotland Yard busca tres adolescents britàniques de 15 a 16 anys que van desaparèixer la setmana passada, per la sospita que volen arribar a Síria per sumar-se a Estat Islàmic. Agents de la policia britànica han viatjat a Turquia per participar en la investigació. Confien que l'alerta les dissuadeixi de creuar la frontera de Síria per unir-se a grups extremistes.

L'últim cop que se les va veure va ser dimarts a l'aeroport de Gatwick, on, aprofitant la setmana de vacances escolars al Regne Unit, van agafar un avió de la companyia Turkish Airlines que va aterrar a Istanbul dimarts a la tarda.

La policia britànica assegura que les adolescents són noies de "bona família" i unes estudiants excel·lents, i que ningú sospitava res.

Tot i això, les noies, Shamina Begum, de 15 anys, Kadiza Sultana, de 16, i una tercera noia de 15 anys, la identitat de la qual no ha transcendit, van ser interrogades al desembre perquè una amiga seva del mateix institut, el Bethnal Green, a l'est de Londres, també se n'havia anat a Síria.

Llavors es va descartar que volguessin seguir els mateixos passos. Ara, fins i tot, se sap que almenys una d'elles ha mantingut contacte a través de les xarxes socials amb una altra noia britànica que va marxar a Síria fa dos anys i a qui la policia segueix la pista pel seu presumpte paper en la captació d'altres dones.

Els familiars de les menors han fet una crida desesperada perquè tornin.

El cas ha commocionat el Regne Unit i ha deixat en evidència el paper de Scotland Yard. Per la seva banda, el primer ministre britànic, David Cameron, ha qualificat la desaparició de les noies com una cosa "molt preocupant" i ha urgit els col·legis a "acceptar el seu rol en la lluita contra l'extremisme islàmic". "Tots tenim un paper per frenar l'adoctrinament d'aquests grups extremistes", ha declarat.

Segons dades divulgades per l'Oficina Europea de Policia (Europol) aquest mes de gener, entre 3.000 i 5.000 ciutadans europeus han viatjat a països del Pròxim Orient per unir-se a grups jihadistes com Estat Islàmic (EI).

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut