Brussel·les

Brussel·les portarà Espanya davant la justícia pel mal funcionament del mercat de l'energia

La Comissió Europea ha obert un procediment d'infracció contra Espanya pel mal funcionament dels mercats del gas i l'electricitat i portar-la davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea per l'incompliment de les normes comunitàries per a la liberalització d'aquests mercats. En concret s'acusa Espanya de mala aplicació de la legislació pel manteniment de les tarifes regulades. Junt amb el procés sancionador contra Espanya, la Comissió ha iniciat també els tràmits pel mateix motiu contra setze estats membres més.

Actualitzat
La Comissió Europea considera que Espanya fa una mala aplicació de la legislació sobre el mercat de l'energia i, en concret, pel manteniment de les tarifes regulades. Precisament, avui el Ministeri d'Indústria espanyol no ha autoritzat que s'apugi la tarifa del Gas Natural per aquest segon trimestre, ja que la considera innecessària a causa de la frenada dels costos de la matèria primera.

A més a més, Brussel·les ha decidit denunciar Espanya i Luxemburg davant el Tribunal de la UE, que és l'últim pas abans d'obrir el procediment d'infracció, per no haver comunicat encara les mesures nacionals per implementar en els seus països respectius les directives europees per a la liberalització dels mercats del gas i de l'electricitat. Una liberalització que, segons la Comissió, és essencial per a la creació d'un mercat interior de l'energia eficient i competitiu.

Les dues directives comunitàries per a la liberalització del mercat de l'energia, que es van promulgar l'any 2003, preveien dues etapes: la primera, que va entrar en vigor l'1 de juliol del 2004, autoritzava els clients industrials a elegir lliurement subministrador; la segona, prevista per a l'1 de juliol del 2007, ho estendrà a tots els usuaris domèstics.

La Comissió Europea ha detectat nombrosos incompliments de les directives, com ara la persistència de les tarifes regulades pel govern, cosa que dificulta l'entrada de nous operadors; la falta de separació entre les activitats de transmissió i distribució, així com la discriminació en l'accés de tercers a les xarxes i les tarifes poc transparents. De tots els disset països advertits, Espanya és el que més incompliments acumula.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut