El president polonès, Andrzej Duda, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, aquest dilluns a Brussel·les
El president polonès, Andrzej Duda, amb el president del Consell Europeu, Charles Michel, aquest dilluns a Brussel·les (EFE/Olivier Hoslet)

Brussel·les planta cara a Polònia amb una multa inèdita per no complir una sentència

La Comissió Europea imposa una sanció de 14,5 milions a Varsòvia per no tancar una mina contaminant

Redacció/Agències

Mesura inèdita de la Comissió Europea contra Polònia. Per primera vegada, Brussel·les ha decidit retenir fons del pressupost comunitari a un estat membre per no pagar una multa imposada per la justícia comunitària per l'incompliment d'una sentència.

Aquest dimarts la Comissió ha activat el procediment per descomptar, d'aquí a deu dies feiners, fons del pressupost de la UE assignats a Polònia. És la resposta a l'impagament de la multa que la justícia europea va imposar a Varsòvia per no tancar la mina de lignit de Turów.

El maig de l'any passat, el Tribunal de Justícia de la UE va ordenar al govern polonès tancar la mina pels efectes nocius que tenia sobre el medi ambient. Al setembre, el tribunal va ordenar a Varsòvia pagar una multa diària de 500.000 euros fins al tancament de la mina.

La mina de carbó de Turów, a la frontera entre Polònia i Txèquia (Reuters/David W Cerny)
La mina de carbó de Turów, a la frontera entre Polònia i Txèquia (Reuters/David W Cerny)


El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va anunciar que el país no pagaria "ni un cèntim" i, ara, la Comissió Europea activa el procediment legal per compensar els impagaments deduint-los dels fons que li pertoquen del pressupost comunitari. Serà la primera vegada que l'executiu comunitari reté fons a un país per no pagar una sanció.

La quantitat total de la multa, segons ha informat la Comissió a Polònia, és de 14,5 milions d'euros: mig milió diari per un període de 29 dies, entre el 20 de setembre i el 19 d'octubre de l'any passat. I, des de l'octubre, la quantitat de la multa ha anat creixent. El portaveu comunitari de Pressupost, Balazs Ujvari, ha assegurat que la Comissió Europea segueix les "normes establertes":

"La Comissió compleix amb l'obligació legal de cobrar les sancions econòmiques imposades pel Tribunal de Justícia d'acord amb la interlocutòria del 20 de setembre del 2021. Sobre això, la Comissió segueix les normes establertes en el reglament financer, a falta de pagament per part de l'estat membre."

El govern polonès ha anunciat aquest mateix dimarts que recorrerà la decisió de la Comissió Europea.

La central energètica de Turów, situada darrere la mina de carbó
La central energètica de Turów, situada darrere la mina de carbó (Reuters/David W Cerny)


Els altres fronts oberts per a Polònia

El cas de la mina de lignit de Turów és un més dels litigis oberts entre Polònia i la Unió Europea. Brussel·les també va enviar a Polònia una carta formal requerint-li el pagament d'una multa de 69 milions després que Varsòvia no comuniqués els plans per desmantellar el sistema de disciplina als magistrats, que la justícia europea considera il·legal.

D'altra banda, la Comissió manté bloquejada l'entrega de fons de recuperació a Polònia, un total de 36.000 milions, fins que el país dugui a terme reformes per garantir la independència del seu sistema judicial.

L'executiu comunitari també està a l'espera que la justícia comunitària es pronunciï sobre la validesa d'un mecanisme que permetria no desemborsar fons del pressupost a un país on es violin els principis de l'estat de dret i fa mesos que prepara l'artilleria legal per activar-lo contra Polònia.

És un mecanisme que encara no s'ha estrenat, perquè està pendent que el Tribunal de Justícia de la UE es pronunciï sobre el recurs presentat per Polònia i Hongria, una decisió prevista per al 16 de febrer.


Una mina motiu d'una disputa fronterera

La mina de Turów ha estat durant anys motiu de controvèrsia. Situada molt a prop de la frontera amb la República Txeca i Alemanya, la setmana passada, Praga i Varsòvia van arribar a un acord per posar fi al contenciós al voltant de la mina.

El pacte inclou el pagament de 45 milions d'euros pels danys causats a diverses localitats txeques, la construcció d'una tanca sota terra per prevenir pèrdues d'aigües subterrànies i un terraplè contra el soroll.

Tan bon punt Varsòvia faci efectiva la compensació, Praga retirarà la denúncia davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que li havia donat la raó i ordenat cautelarment el tancament de la mina.

Els primers ministres polonès i txec, Mateusz Morawiecki i Petr Fiala, signant l'acord sobre el litigi per la mina de Turów
Els primers ministres polonès i txec, Mateusz Morawiecki i Petr Fiala, signant l'acord sobre el litigi per la mina de Turów (EFE/Veronika Rose)
ARXIVAT A:
Unió EuropeaMedi ambientContaminació
Anar al contingut