Pare amb el seu nadó als braços
Pare amb el seu nadó als braços
Brussel·les

Brussel·les proposa 4 mesos de permís retribuït per al pare

La Comissió proposa quatre mesos per a cada progenitor, però no es podran transferir de l'un a l'altre

RedaccióActualitzat

Pas endavant de Brussel·les per a la conciliació familiar. La Comissió proposa un permís retribuït de quatre mesos per a cadascun dels progenitors, per tenir cura dels fills fins als 12 anys. Amb aquesta mesura, la Comisió vol que s'equilibrin les diferències entre sexes a l'hora de fer-se càrrec de la canalla en els països de la Unió. A Espanya, des del gener, el permís de paternitat és d'un mes.

També es preveu el dret a flexibilitzar la feina, com les jornades parcials, fins que el fill o filla tingui 12 anys, i cinc dies l'any per tenir cura de familiars directes quan estan malalts.

Les mesures també pretenen que s'augmenti la participació de la dona en el mercat de treball. La realitat és que una de cada tres europees treballa a temps parcial, cosa que només fan el 8% dels homes europeus.

Com serà aquest permís retribuït

Són 4 mesos per a un progenitor i 4 mesos per a l'altre; per tant, no els podrà acumular un dels dos progenitors.

La Comissió vol que aquest permís pagat no l'hagin d'afrontar només les empreses sinó que també hi hagi subvencions públiques.

Si, finalment, el Consell Europeu i el Parlament Europeu aproven la mesura, l'última paraula la tindrà cada estat. Per a l'aprovació hi pot ajudar el fet que el Regne Unit estigui a punt de marxar de la UE, perquè fins ara sempre havia vetat qualsevol iniciativa d'aquest tipus.

Una Unió més social

Després d'anys d'austeritat, ara que l'economia comença a donar símptomes de recuperació i davant l'auge de la dreta populista a Europa, la Comissió vol donar un nou impuls al pilar social de la Unió. L'executiu europeu també vol posar sobre la taula propostes legislatives per millorar la cura dels pares, entre d'altres.

Anar al contingut