"Bregret", el penediment pel Brexit: el 56% dels britànics creuen que va ser un error

Fins fa poc, pràcticament no es publicava cap article que qüestionés obertament el Brexit, però l'evidència que ara estan pitjor és aclaparadora

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Coia Ballesté Brumós

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit

@CoiaBalleste

El Brexit és un dels temes tabú al Regne Unit. Fins fa pocs mesos, pràcticament no es publicava cap article que el qüestionés obertament, o que, senzillament, es fes preguntes sobre com estava funcionant el país fora de la Unió Europea.

L'orgullós poble britànic, els hereus dels qui van construir l'Imperi, no es permet reconèixer errades. Però l'evidència que ara estan pitjor és tan aclaparadora, que ja no valen els arguments que durant anys han desviat l'atenció del problema real.

Des del 2020, la falta de mà d'obra, l'estancament de l'economia, o la inflació, s'han justificat amb la pandèmia o la crisi global. Però el Regne Unit té les pitjors dades econòmiques dels països occidentals.

Segons el Fons Monetari Internacional, és l'únic país del G20 que seguirà en recessió. Per contra, els auguris de l'FMI són bons per a la Unió Europea. I això encara fa més mal als britànics.

Ara fa un any, llegir articles analítics als mitjans britànics, o debats públics sobre les conseqüències del Brexit, era impensable. No se n'escrivien, ni se'n pensaven, ni se'n publicaven. Ara l'anàlisi comença a ser pública i fins i tot ja es veuen alguns debats.

"Bregret": el 56% creu que va ser un error

La ciutadania analitza, però en l'àmbit polític encara fa por. Potser la nova enquesta de la consultoria You Gov farà virar una mica el discurs públic de conservadors i laboristes, els dos partits majoritaris.

Segons You Gov, un 56% dels ciutadans del Regne Unit creuen que sortir de la Unió Europea va ser un error. És la primera vegada que el "no" supera el "sí".

I del Brexit ara passem a un nou mot: el "Bregret". Es forma amb les tres primeres lletres de "Brexit" i "regret", que en anglès vol dir "penediment". I el penediment va creixent, no tant com per tornar a votar, però ja són majoria els qui creuen que estaven millor abans.

Són majoria els qui ja no es creuen que sense la Unió Europea s'acaben tots els mals del país. Ja són majoria els qui analitzen les xifres manipulades que es van donar per bones durant la campanya del Brexit.

La unitat del regne, en perill?

Però no tot és economia, la sortida de la Unió Europea també ha tensat la unitat del regne. Dues nacions del Regne Unit tenen el present i el futur condicionats pel Brexit.

Escòcia reclama un segon referèndum d'independència, perquè no vol ser fora de la Unió Europea. A Escòcia va guanyar el "remain", quedar-se a la Unió.

I Irlanda del Nord viu el moment de més tensió des de l'Acord de Pau del Divendres Sant ,ara fa 25 anys. Fa nou mesos que no hi ha ni govern, esperant un nou Protocol del Brexit per a la frontera entre les irlandes.

És l'única frontera terrestre entre la Unió Europea i el Regne Unit i ara acosta més Irlanda del Nord a Europa. Mary Lou MacDonald, líder del Sinn Féin, ha explicat a TV3 i Catalunya Ràdio com el Brexit, que ha estat un desastre, obre un altre debat: el de la reunificació de les dues irlandes.

I del compte enrere que es va fer a Downing Street ara fa tres anys, per a la sortida formal de la Unió Europea, tampoc n'han quedat al marge el Parlament de Westminster ni el partit conservador.

Hi ha hagut 5 primers ministres des del referèndum el 2016: David Cameron, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss i Rishi Sunak. Un rècord absolut d'inestabilitat.

 

ARXIVAT A:
BrexitRegne Unit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut