Borrell conversant amb Sánchez durant una sessió de control al Senat (EFE)
Borrell conversant amb Sánchez durant una sessió de control al Senat (EFE)

Josep Borrell, cap de llista del PSOE a les eleccions europees

El ministre d'Afers Exteriors ja va liderar les llistes socialistes a Europa el 2004 i va arribar a presidir el Parlament comunitari durant dos anys i mig

RedaccióActualitzat

El ministre d'Afers Exteriors del govern espanyol, Josep Borrell, encapçalarà la llista del PSOE a les eleccions europees del 26 de maig. Borrell no repetirà, per tant, com a cap de la diplomàcia espanyola en cas que el Partit Socialista pugui formar govern després de les eleccions generals, segons ha confirmat el partit.

El PSOE ha obert el procés per elaborar la candidatura, que aprovarà en un comitè federal el 17 de març.

Durant els últims dies, algunes informacions havien apuntat la possibilitat que Borrell encapçalés la candidatura socialista al Congrés per Barcelona. El fet que Inés Arrimadas sigui candidata a les eleccions espanyoles havia alimentat aquesta hipòtesi, ja que el ministre ha centrat una bona part de la seva acció en la qüestió catalana.

Finalment, però, el seu destí serà Brussel·les i deixa el camí lliure perquè la també ministra Meritxell Batet encapçali la candidatura socialista barcelonina al Congrés dels Diputats.

Borrell deixa nou mesos controvertits com a ministre, en què ha destacat dins la línia més dura del govern de Pedro Sánchez contra l'independentisme.
 

Borrell tornarà a les institucions europees (Reuters)

Josep Borrell ja va liderar les llistes socialistes a Europa el 2004 i va arribar a presidir el Parlament comunitari, entre el juny d'aquell any i el gener del 2007. Després va ser diputat de la cambra europea dos anys més, fins al 2009.

El polític català, que a l'abril farà 72 anys, és ministre d'Afers Exteriors des del juny de l'any passat. També va ser ministre d'Obres Públiques, Transports i Medi Ambient amb Felipe González, a més a més de secretari d'estat d'Hisenda.

Defensant la imatge d'Espanya a Europa

Josep Borrell s'ha convertit en el màxim impulsor de la campanya d'imatge a favor d'Espanya en l'àmbit internacional per contrarestar "l'acció de l'independentisme" al món. De fet, abans i durant el judici del procés, la secretaria d'estat de l'Espanya Global, dependent del departament de Borrell, ha intensificat les actuacions per diferents països europeus.

Josep Borrell durant la cimera del cap de setmana passat a Sharm al-Sheikh, a Egipte (Reuters)

El dia abans del començament del judici, el cap de la diplomàcia espanyola va exigir als independentistes que aturessin la "campanya contra la democràcia espanyola". El ministre advertia: "Volen forçar que hi hagi un mediador internacional per posar en peu d'igualtat el govern d'Espanya i el govern de la Generalitat, i per això han de desacreditar la democràcia espanyola? Han de desacreditar el sistema judicial espanyol, com estan fent cada dia a tot arreu? Per tornar a parlar amb els independentistes s'ha de començar a exigir-los que acabin amb aquesta campanya que denigra les institucions polítiques i judicials espanyoles."

Borrell també va dir que "les imatges que es van propagar" l'1-O sobre l'actitud violenta de la policia eren falses o que estava disposat a destituir els cònsols que donessin suport a l'independentisme.

ARXIVAT A:
Eleccions europees 26MEleccionsJosep BorrellPSOE
Anar al contingut