Blinden l'estàtua de Churchill a Londres de la ira dels manifestants antiracistes
L'estàtua de Winston Churchill a Londres, diumenge passat i aquest divendres, totalment blindada (Reuters)

Blinden l'estàtua de Churchill a Londres de la ira dels manifestants antiracistes

L'onada de mobilitzacions per la mort de George Floyd a mans de la policia de Minneapolis continua i es centra en els símbols del passat considerats racistes

RedaccióActualitzat

A Londres, arran de les protestes dels últims dies i de les manifestacions convocades, han decidit amagar i protegir l'estàtua del que va ser primer ministre del Regne Unit Winston Churchill, heroi nacional però amb un passat racista.

Durant la matinada d'aquest dijous a divendres operaris han treballat a la plaça del Parlament i han deixat aquesta estàtua literalment tancada i segellada amb planxes de metall.

 

En la manifestació de diumenge passat, 7 de juny, alguns manifestants van pujar al monument i el van decorar amb cartells, mentre al pedestal van escriure "Churchill era racista".

Opinions racistes

El motiu és que Churchill, en els seus textos, que li van merèixer el premi Nobel de Literatura, es va mostrar defensor de la superioritat de la raça blanca per sobre de les altres.

L'estàtua diumenge 7 de juny, amb la pintada "Churchill era racista" (Reuters)

Defensava la submissió de negres, indis i australians entre altres, als britànics, i era partidari de l'eugenèsia, creença molt estesa a Occident abans de la Segona Guerra Mundial.

Però el que va ser primer ministre del Regne Unit és un heroi nacional i un dels britànics més influents de tots els temps.

Johnson: "És absurd i vergonyós"

En la seva defensa ha sortit el primer ministre Boris Johnson: ha reconegut a Twitter que Churchill va expressar opinions no acceptables avui en dia, però que això no treu que se l'hagi de respectar:

"L'estàtua de Winston Churchill a la plaça del Parlament és un recordatori permanent dels seus èxits per salvar aquest país -i tot Europa- d'una tirania feixista i racista."

"És absurd i vergonyós que aquest monument nacional hagi d'estar en risc d'atacar manifestants violents. Sí, de vegades va expressar opinions que avui ens són inacceptables i que són inacceptables, però era un heroi i mereix plenament el seu memorial."


Johnson ha afegit que no es pot "pretendre que tinguem una història diferent", i que els monuments els aixequen "generacions anteriors" que tenien "diferents perspectives".


Altres personatges qüestionats i atacats

Però els atacs a personatges considerats racistes no s'han quedat en Churchill: també a Londres una estàtua de la reina Victòria, que va regnar durant bona part del segle XIX, l'han tractada de "racista" i "assassina".

A més, s'han posat tanques al memorial de guerra que hi ha al costat de Downing Street, on va haver-hi un incident amb una persona que hi va pujar amb un encenedor.

Mentrestant a Poole, una ciutat del sud d'Anglaterra, han decidit retirar l'estàtua de Robert Baden-Powell, fundador del moviment "scout", acusat d'homòfob i partidari de Hitler.

 
Estàtua de Baden-Powell a Poole

Crides a no manifestar-se

I el govern de Johnson, per boca del ministre de Sanitat, Matt Hancock, s'esforça a demanar que la gent no vagi a les manifestacions convocades, amb el coronavirus com a argument:

"Aquest és un virus que s'estén gràcies al contacte social, independentment de la reivindicació que es faci."

Són mesures preses per intentar prevenir que tots aquests monuments tornin a ser focus de tensió, i també d'enfrontaments amb contramanifestacions convocades per l'extrema dreta.


També a la televisió

Aquesta fal·lera revisionista també ha afectat a la televisió: la BBC ha retirat d'internet un capítol de la sèrie còmica dels anys 70 "Hotel Fowlty", emesa a Catalunya per TV3.

El motiu: en la versió original un dels personatges fa servir, entre altres, la paraula "nigger", considerada un insult racial molt greu al Regne Unit.

Tot plegat una conseqüència més de l'onada d'indignació i de mobilitzacions que va seguir a la mort de George Floyd a mans de la policia de Minneapolis.

policies protegint l'estàtua de Winston Churchill, aquesta setmana a Londres (Reuters)

 

ARXIVAT A:
RacismeGeorge Floyd
Anar al contingut