Bielorússia fa desviar un avió de Ryanair per detenir un periodista perseguit per Lukaixenko

L'avió volava d'Atenes a Vílnius i, segons algunes informacions, ha estat forçat a desviar-se a l'aeroport de Minsk, on s'ha fet la detenció del periodista dissident

Actualitzat

Un avió de Ryanair que volava d'Atenes a la capital de Lituània, Vílnius, ha estat desviat a Bielorrúsia. La raó és que dins l'aparell, que transportava 171 passatgers, hi volava Roman Protasévitx, un periodista bielorús dissident, que hauria estat detingut. 

Protasévitx, cofundador de la plataforma Telegram Nexta i que va fer un seguiment informatiu de les protestes a Bielorússia després de la reelecció del president Aleksandr Lukaixenko l'agost del 2020, va fugir fa uns mesos de Bielorússia i vivia refugiat a Lituània. 

Un assessor de la líder de l'oposició bielorussa Svetlana Tikhanóvskaia, ha alertat del desviament de l'avió de Ryanair i de la detenció de Protasévitx en territori bielorús.

 

 

Companys del periodista Roman Protasévitx han explicat que els havia enviat un missatge des de l'aeroport d'Atenes, poc abans d'embarcar, on els explicava que un home el seguia i el fotografiava al control de documentació.

Segons les mateixes fonts, un avió de combat Mig-29 ha interceptat l'avió de Ryanair i l'ha obligat a desviar-se i aterrar a l'aeroport de Minsk. Als passatgers se'ls hauria dit que l'avió havia de fer un aterratge d'emergència per una amenaça de bomba. 

Bielorússia acusa el reporter detingut d'haver organitzat disturbis massius a través del seu canal de Telegram i d'instigar a l'odi durant les protestes antigovernamentals posteriors a les eleccions del 2020. El KGB bielorús el va incloure en la seva llista de terroristes i, si el jutgen, el podrien arribar a castigar amb la pena de mort.  

El president de Lituània, Gitanas Nauseda, ha exigit l'alliberament immediat de Roman Protasévitx. Nauseda denuncia que detenir un civil en un vol comercial que ha estat obligat a aterrar per força en un altre país és una acció sense precedents.

 



Diversos llocs web que fan seguiment de l'itinerari dels vols mostraven aquest diumenge com el vol de Ryanair feia una maniobra inesperada poc abans d'entrar en l'espai aeri de Lituània, en un gir sobtat per dirigir-se cap a Minsk.

 

 

Un cop detingut el periodista dissident, les autoritats bielorusses han autoritzat l'enlairament del vol de Ryanair. L'aparell, però, ha trigat hores a enlairar-se i no ha aterrat a Vínius fins passades les nou de la nit.

La detenció de Roman Protasévitx pot originar un important incident diplomàtic entre Bielorússia i la Unió Europea, de la qual Lituània és membre. 

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que es tracta d'un "incident sense precedents" i que dilluns els vint-i-set ho tractaran en una cimera extraordinària a Brussel·les. Michel ha assegurat que l'incident no quedarà "sense conseqüències".

En la mateixa línia, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha advertit Bielorússia que qualsevol violació de les normes internacionals del transport aeri ha de tenir resposta i ha afegit que l'actitud del govern de Lukaixenko és "absolutament inacceptable".

 

 

Josep Borrell, responsable d'Exteriors i de Política de Seguretat de la Unió Europea, fa responsable el govern de Bielorússia de la seguretat de tots els passatgers de l'avió de Ryanair i afirma que tots han de continuar el viatge immediatament. 

 

 

 

ARXIVAT A:
Bielorússia Drets humansLlibertat de premsa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut