Unes 200.000 persones han sortit al carrer aquest diumenge per demanar la dimissió del president Lukaixenko (Reuters)

L'oposició desafia un Lukaixenko que juga la carta de la por a una guerra civil

Milers de persones tornen a omplir els carrers de diferents ciutats a Bielorússia per exigir la dimissió del president

Nicolás ValleActualitzat

L'oposició bielorussa ha tornat a la tàctica d'organitzar grans manifestacions per demostrar la força del seu moviment i també per evitar les càrregues policials. Les concentracions improvisades i les protestes en petits grups s'han saldat amb milers de detencions, casos d'abusos policials i fins i tot assassinats a mans de les forces de l'ordre.

La consigna de la manifestació anti-Lukaixenko ha estat, per sobre de tot, evitar qualsevol gest de violència, evitar caure en les provocacions.

 

Com ja van fer fa una setmana, desenes de milers de persones, segurament centenars, s'han manifestat a la capital bielorussa per exigir la dimissió de Lukaixenko, després d'unes eleccions que consideren fraudulentes, i aclarir que l'objectiu de la dissidència no és entrar a l'OTAN ni ingressar a la Unió Europea.

Una resposta directa al president Lukaixenko i als mitjans oficials, que acusen l'oposició de treballar a favor dels interessos de Brussel·les i Washington.

 

Les manifestacions, que van començar el 9 d'agost, suposen el desafiament més gran dels 26 anys de govern de Lukaixenko. La policia ha reforçat la seguretat i han encerclat alguns dels monuments nacionals de la ciutat.

Manifestants pacífics als carrers de la capital, Minsk (REUTERS)
Hi ha hagut un fort desplegament policial, però les forces de seguretat no han intervingut (REUTERS)

Amb un fusell a la mà

En les últimes hores, el règim s'ha entestat a difondre la notícia que l'OTAN està preparant una intervenció militar i que la integritat territorial està en perill. Lukaixenko ha decidit jugar la carta de la por a una guerra civil i, per reforçar el missatge, aquest diumenge ha aparegut uniformat i amb un fusell de combat a la mà.

El president ha ordenat a l'exèrcit que es desplegui a les fronteres de Polònia i Lituània i que es preparin per repel·lir l'avenç de les tropes nord-americanes i europees.

   
El missatge bel·licista és contradictori. El Ministeri de l'Interior va advertir que qualsevol protesta seria reprimida i dissolta per il·legal. I el cas és que l'oposició ha pres la capital durant tota la jornada, fins i tot s'ha manifestat a pocs metres del palau presidencial. La policia no ha actuat en cap moment.
Anar al contingut