Guanyadors del Nobel d'Economia 2022 Bernanke, Diamond i Dybvig

Bernanke, l'home que va gestionar la crisi de Lehman Brothers, un dels Nobels d'Economia

L'Acadèmia Sueca també ha premiat Diamond i Dybvig, tots ells especialistes en crisis financeres

Actualitzat

Els guanyadors del Premi Nobel d'Economia 2022 són l'expresident de la Reserva Federal, Ben Bernanke, i els acadèmics Douglas Diamond i Philip Dybvig, tots ells especialistes en l'estudi de crisis financeres.

Bernanke va utilitzar els seus coneixements teòrics sobre la Gran Depressió del 1929 per afrontar des de la Reserva Federal la crisi financera de 2008 després de la caiguda de Lehman Brothers.

L'Acadèmia creu que el treball fet per aquests economistes ajuda que les crisis no es converteixin en depressions: "Han millorat significativament la nostra comprensió del paper dels bancs en la nostra economia, especialment durant les crisis financeres, així com regular els mercats financers", ha elogiat el jurat del Nobel.

Bernanke va estudiar Economia a la Universitat de Harvard i va convertir-se en doctor de la mateixa matèria al MIT (Institut Tecnològic de Massachussets). A partir de la dècada dels 2000 va entrar a la Reserva Federal fins que Bush el va nomenar president de la Reserva Federal l'any 2005, un càrrec que va mantenir tot i l'ascens a la presidència de Barack Obama l'any 2008. 

L'especialització de Bernanke com a historiador econòmic i gran coneixedor del que va fallar durant la Gran Depressió després del crac borsari de 1929, va ser el que va fonamentar la seva estratègia per actuar contra la crisi del 2008. De fet, Bernanke va contribuir a la idea que el crac del 29 va mutar en depressió econòmica per la desaparició massiva d'institucions financeres, que van dificultar encara més la possibilitat d'aconseguir un crèdit i, per tant, crear una empresa i generar llocs de treball.

Per això, després de la caiguda de Lehman Brothers, tant els secretaris del tresor dels Estats Units (Henry Paulson i Timothy Geithner) com la Reserva Federal (Ben Bernanke) sí que van actuar rescatant moltes entitats de Wall Street com Bear Sterns, Wells Fargo o  JP Morgan Chase, ja que "l'error" que explica la historiografia als anys trenta va ser el pànic bancari que es va desfermar amb la desaparició de moltes entitats. Entre els seus treballs destaquen "Essays on the Great Depression" o "The macroeconomics of the Great Depression: A comparative approach".

 

Investigadors sobre crisis financeres

Per la seva banda, Diamond i Dybvig van escriure un article de gran rellevància de forma conjunta l'any 1983 i que va esdevenir en "el model de Diamond-Dybvig-, que ha servit de base per a investigacions posteriors.

Membres dels Nobel durant l'anunci (Reuters)

Aquest model intenta explicar com es produeixen els pànics bancaris, i de facto, les crisis financeres. Després, tots dos han seguit fent treballs d'investigació sobre el sector bancari. 

ARXIVAT A:
Premi Nobel
Anar al contingut