Bars i restaurants reclament poder continuar oberts (ACN/Albert Lijarcio)

Bars i restaurants demanen al govern que rectifiqui i anuncien recurs davant del TSJC

Desenes de treballadors del sector de la restauració es concentren davant la Generalitat i criden "No podem més"

RedaccióActualitzat

Els bars i restaurants volen continuar treballant i demanen al govern que rectifiqui la decisió de fer-los tancar durant almenys quinze dies i permetre només que facin serveis per al repartiment a domicili o recollida en local.

Consideren "insòlit i desproporcionat" voler suspendre l'activitat del sector de la restauració i, per això, han avançat, pensen recórrer la decisió del Procicat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que recorden que "ja es va mostrar favorable als interessos de la FECASARM" el mes de juliol.

FECASARM, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals, remarca, a més, que el tancament de bars i restaurants arribaria una setmana després que el govern es va fer enrere en la reobertura de l'oci nocturn.

Aquest dimarts, el govern va avançar la intenció de tancar bars i restaurants durant dues setmanes, entre altres mesures per reduir l'activitat social i la mobilitat amb l'objectiu de frenar l'expansió de la Covid-19.

Aquest matí, el sector de la restauració ha participat en una reunió amb la Generalitat, que Roger Pallarols, del Gremi de Restauració de Barcelona, ha qualificat de "molt tensa".

 

Clients en una terrassa del barri de Sant Antoni Barcelona, aquest matí (ACN/Aina Martí)


A la plaça de Sant Jaume, just després de sortir de la reunió, Pallerols ha demanat a la Generalitat "que reflexioni i articuli un mecanisme" que faci possible que la restauració pugui continuar operant durant les properes setmanes i, d'aquesta manera, ajudar un sector que acumula "mesos de pèrdues" i del qual depenen "moltes famílies".

Pallerols ha parlat de "destrucció empresarial sense precedents" i ha defensat que el sector "ha fet els deures":

"Sembla que s'entestin a fer culpable un sector que, majoritàriament ha fet els deures i ha complert amb excel·lència les restriccions i els criteris higiènicosanitaris."


Ha definit la proposta que els ha fet el govern com "una espècie de fase zero que afectaria de ple el sector de la restauració a tot Catalunya".

I ha defensat que cal lluitar contra la crisi sanitària, però també contra la crisi econòmica.

En aquest sentit, ha assegurat que un objectiu ha de ser "no tornar a pagar el preu que no podem pagar de la paralització de l'economia un altre cop".


Ajudes directes i avals

En la roda de premsa en què ha confirmat la decisió del govern de tancar bars i restaurants, entre altres mesures per frenar la pandèmia a Catalunya, Pere Aragonès, vicepresident amb funcions de President, ha anunciat ajudes per al sector de la restauració.

La intenció és posar en marxa ajudes directes i també una línia extraordinària d'avals, a través de l'Institut Català de Finances.

Aragonès ha explicat que s'aprovaran en el Consell de Govern de dimarts i que la dotació inicial seria d'uns 40 milions d'euros.


Concentració a Sant Jaume

Coincidint amb la reunió, uns 200 treballadors del sector de la restauració s'han concentrat aquest dimecres al matí davant del Palau de la Generalitat.

A la plaça de Sant Jaume s'hi han cridat proclames com "No podem més" o "Que no ens tanquin".

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut