Barcelona recorrerà la sentència que obliga a desfer l'eix verd de Consell de Cent

La tinenta d'alcalde Laia Bonet ha explicat que l'Ajuntament està analitzant el cas i que el nou govern vol fer un gir en la reintroducció del verd a la ciutat

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat que recorrerà la decisió de la justícia contra l'eix verd del carrer Consell de Cent, que una jutge ha ordenat desmantellar.

La tinent d'alcalde Laia Bonet ha explicat que els serveis jurídics tot just han començat a estudiar el cas, després d'haver rebut la sentència aquest dijous al migdia.

Bonet, això sí, ja ha avançat la intenció de presentar un recurs "en defensa de la legalitat i la bona feina dels serveis jurídics d'aquesta casa".

Tot i això, la número dos de Jaume Collboni ha volgut marcar distàncies amb el mandat d'Ada Colau i ha assegurat que el nou govern "vol practicar un urbanisme transformador des del diàleg i des del consens, no des de la confrontació ni el conflicte, per evitar casos de judicialització com aquest".

En aquest sentit, ha detallat que la intenció és apostar per un "urbanisme transformador" i "seguir avançant en les pacificacions i la reintroducció del verd a la ciutat", però fer-ho "a l'interior de les illes, distribuït per tota la ciutat, i no concentrat en un sol districte, com és el cas dels eixos verds".


Colau defensa l'obra: "No ho permetrem"

La de Consell de Cent és la zona de vianants més gran que s'ha construït en els dos mandats d'Ada Colau al capdavant del govern municipal.

En un missatge a Instagram, l'exalcaldessa s'ha preguntat si "avui és el dia dels innocents" i ha defensat que la transformació de Consell de Cent és "un èxit molt ben valorat per les veïnes".

"Quan un tribunal va contra el sentit comú i la defensa de la gent, pateix un greu problema", ha sentenciat la líder dels Comuns, que afegeix: "Nosaltres no ho permetrem".

La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme del seu govern, Janet Sanz, també ha lamentat en una roda de premsa que la decisió judicial "que va contra el sentit comú" i "sembla que va a favor de la crisi climàtica".

Així mateix, ha reiterat la legalitat de les obres i la confiança en els professionals que van treballar en el projecte "tenen tots els informes i totes les garanties legals, jurídiques i administratives per poder-les desenvolupar".

L'exresponsable d'Urbanisme considera que no calia modificar el Pla General Metropolità per fer la reforma (ACN/Blanca Blay)

Segons Sanz, a més, un informe elaborat pel Departament de Territori de la Generalitat avala que "no calia fer una modificació del PGM" perquè "no hi ha un canvi en la qualificació urbanística", sinó que el que s'ha modificat és la mobilitat.

La regidora de Barcelona en Comú ha afegit que es tracta d'una reforma urbanística com les que en el seu moment es van fer al Portal de l'Àngel o Enric Granados, "transformacions urbanes que s'han fet tota la vida sense canviar al plantejament urbanístic".


Trias ho atribueix a la "prepotència de Colau i Sanz"

Justament a Colau i Sanz s'hi ha referit el líder de Trias per Barcelona, Xavier Trias, que ha  assegurat que la sentència és resultat de la "prepotència" de les dues polítiques dels Comuns.

En declaracions a la premsa, Trias ha afirmat que Colau i Sanz no van escoltar "no ja el gruix de l'oposició, sinó la gent" i les entitats, i ha demanat un canvi de política urbanística a l'alcalde Jaume Collboni:

"Senyor Collboni: vostè continuarà l'urbanisme que ha marcat la senyora Colau des d'aquesta prepotència o canviarà la manera de fer? Si canvia la manera de fer, l'ajudarem."

Per Trias, la sentència posa de manifest que l'Ajuntament no va actuar correctament amb els seus plans de pacificació a la ciutat, i ha augurat que "hi haurà més" resolucions judicials com aquesta.

El grup considera que caldrà exigir responsabilitats als responsables del govern municipal (Europa Press)

El portaveu de la formació, Jordi Martí, ha avisat que, si el recurs de l'Ajuntament no prospera, caldrà exigir "responsabilitats polítiques, patrimonials i administratives" al govern municipal.


El PP apunta Colau i ERC defensa les competències municipals

Des del PP, Daniel Sirera ha recordat que al gener "vaig demanar a Colau que aturés les obres". "No em va fer cas. I ara, qui ho paga?" s'ha preguntat a través de la xarxa social X.

Per ERC, Ernest Maragall ha acusat "el govern Colau-Collboni" de no saber prendre decisions "comptant amb la ciutadania", malgrat que creu que la decisió judicial s'ha de recórrer "immediatament" perquè no es pot "caure en l'error frívol" de revertir canvis urbans "consolidats".

El també regidor republicà Jordi Coronas ha posat damunt la taula que cal defensar les competències municipals en matèria d'urbanisme i mobilitat. "O revertim també Enric Granados? Villarroel? Portal de l'Àngel? Av. Gaudí?", s'ha preguntat obertament.

ARXIVAT A:
JudicialMedi ambientMobilitatUrbanisme Ajuntament de Barcelona
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut