El curs 2021-2022 Barcelona 1.050 places públiques més per la integració a la xarxa pública de tres centres concertats religiosos
Barcelona

Barcelona guanya 1.050 places públiques de tres escoles que deixen de ser concertades

S'incorporen a la xarxa pública educativa de l'Eixample, on només el 49 per cent de l'alumnat està escolaritzat en un centre públic

Actualitzat

El curs 2021-2022 Barcelona tindrà un miler de places públiques més per la integració a la xarxa pública de tres centres concertats religiosos de la Fundació Vicenciana. Concretament, s'incorporen les escoles Marillac, Sagrat Cor i Sagrada Família, del districte de l'Eixample, que no interrompran en cap moment l'activitat educativa.

Tres escoles més ja s'han incorporat a la xarxa pública des de l'aprovació del decret de la Generalitat el 2019, que permet als centres concertats amb dificultats econòmiques demanar aquesta conversió. La mesura facilita la generació de places en barris amb molta demanda d'escolarització i amb falta d'espai per construir o ampliar centres públics ja existents. S'intenta revertir, així, el dèficit històric de places públiques a Barcelona.   

De fet, el conseller d'Educació en funcions, Josep Bargalló, reconeix que a la ciutat de Barcelona és on hi ha "el dèficit de places més gran respecte a la demanda"

Joan Subirats, tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, ho considera un desajust que s'ha d'equilibrar:

"Si comparem la ciutat de Barcelona amb la resta de Catalunya hi ha un desajust quant a la capacitat d'oferta pública. A Catalunya, aproximadament 7 de cada 10 alumnes tenen accés a l'educació pública. A Europa la proporció és de 8 de cada 10, però, a Barcelona, són a l'entorn de 4 o 5 alumnes que tenen accés a l'educació pública".

 

L'Escola Sagrat Cor és una de les tres escoles concertades religioses que passen a ser públiques el curs vinent (ccma)


La incorporació dels tres centres anunciada aquest divendres afecta 96 professionals, que passaran a formar part del Departament d'Educació com a personal laboral. Es manté la plantilla actual però amb la direcció renovada.

Ara, 1.049 alumnes estan escolaritzats en aquests tres centres concertats de la Fundació Vicenciana, que arrossega problemes econòmics per mantenir el seu model educatiu.

 

Preinscripció escolar: portes obertes presencials i amb grups de fins a 10
A l'Eixample només el 49 per cent de l'alumnat està escolaritzat en un centre públic. (ACN)

 

Per al Consorci d'Educació és important augmentar l'oferta d'escoles públiques en un districte on, tot i l'increment de places dels darrers anys, només el 49 per cent de l'alumnat del districte està escolaritzat en un centre públic. El curs vinent, l'oferta escolar pública a l'Eixample per a primària, ESO i batxillerat serà de 28.000 places en total.

 

Quatre anys d'obres

Per reformar els equipaments de les tres escoles de la Fundació Vicenciana s'invertiran 1,5 milions d'euros en unes obres previstes per als pròxims quatre anys. L'objectiu és que la reforma es faci en temporades no lectives o siguin compatibles amb l'activitat educativa.
 

Una classe a l'escola de Gósol
El Consorci d'Educació intenta augmentar l'oferta d'escoles públiques als barris amb un dèficit històric de places (ACN)


El Consorci d'Educació, format per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, ha estudiat les necessitats d'escolarització de la zona i la viabilitat dels equipaments, que la Fundació Escola Vicenciana llogarà.

La Fundació compta amb un conjunt d'escoles cristianes a Catalunya, les Illes Balears i l'Aragó, amb un projecte educatiu orientat a l'acollida, la integració i l'atenció a la diversitat des de fa 150 anys. Va néixer amb una vocació de servei públic a través de l'atenció a l'alumnat més vulnerable.

L'Escola Sagrada Família passarà a ser l'Institut Escola Londres el curs 2021-2022 (ccma)


Altres incorporacions anteriors

No és la primera vegada que un centre concertat s'integra a la xarxa pública amb alumnat. Ja ho ha fet, en el curs actual 2020-2021, el Col·legi Immaculada Concepció, ara amb el nom Institut Escola Eixample. Anteriorment, al curs 2019-20, es va integrar a la xarxa pública, tot i que sense alumnat, el Col·legi Sant Vicenç de Paül, ara l'Institut Escola Arts.

A dia d'avui, el Departament d'Educació té encara una trentena de peticions de centres concertats de tot Catalunya damunt  la taula per passar, també, a formar part de la xarxa pública "ben aviat".

El pròxim canvi de titularitat serà d'aquí dos cursos, quan s'afegeixin dos centres de l'escola Diocesana de Navàs, al Bages, a la xarxa pública catalana.

 

Canvi de noms

Els tres nous centres que s'integren a la xarxa pública canviaran el seu nom. L'Escola Marillac va néixer com a escola per a noies obreres del barri i té 286 alumnes en una línia de primer i segon cicle d'infantil, primària i secundària obligatòria. Passarà a dir-se Institut Escola Sicília.

L'Escola Sagrada Família, amb 544 alumnes matriculats en dues línies de segon cicle d'infantil, de primària i secundària obligatòria, es dirà el pròxim curs Institut Escola Londres i va ser fundada com a asil per a noies orfes.

L'Escola Sagrat Cor, que serà l'Escola Aldana, ofereix 1 línia de segon cicle d'infantil i de primària a 217 alumnes. En els seus orígens atenia els fills de les dones obreres del barri de Sant Antoni. 

 

Penja-roba en una escola catalana
A Barcelona només a l'entorn de 4 o 5 alumnes tenen accés a l'educació pública, segons l'Ajuntament (CCMA)
ARXIVAT A:
Educació Ajuntament de Barcelona
Anar al contingut