Les escoles han aturat les visites de portes obertes després del decret d'alarma
Les escoles han aturat les visites de portes obertes després del decret d'alarma

Un col·legi religiós de Barcelona, primer concertat que passarà a ser públic

El col·legi Immaculada Concepció de Barcelona obrirà al setembre com a institut-escola públic

Actualitzat

La Immaculada Concepció de Barcelona és la primera escola concertada en funcionament que passarà a ser pública a partir del curs que ve.

Al maig es va aprovar el decret que permet aquest canvi per falta d'oferta de places públiques. Hi ha una vintena d'escoles més que, després de demanar-ho i complir els requisits, també podrien ser absorbides pel sistema públic, la meitat a Barcelona.

El col·legi Immaculada Concepció, situat a l'Eixample de Barcelona, es transformarà en l'Institut Escola Eixample, un nom provisional per a la primera escola concertada en actiu que es convertirà en pública.

 

El curs passat, per primera vegada, les famílies van fer més peticions per a places de centres públics que concertats. Segons el conseller Josep Bargalló, el canvi de titularitat dels centres es fa per adaptar-se a la demanda.

"Aquest canvi de pes d'oferta pública respecte a oferta concertada no és una voluntat d'expansió del consorci d'educació. És una voluntat d'adequació de la realitat per qüestions molt diferents: de crisi econòmica, de canvi d'actitud social, de canvi generacional... La ciutat ha viscut aquest traspàs."

 

Al districte de l'Eixample es concentra molta oferta concertada, amb línies en perill per la manca d'alumnes, i en falta de pública. Per Bargalló, exemples com aquest donen sentit al decret:

"A l'Eixample tenim de fa dos anys de manera molt clara molta més petició de places públiques que l'oferta i molta més oferta de places concertades que peticions. Amb el traspàs equilibrem aquesta realitat per a la preinscripció per al proper curs."

La continuïtat del projecte educatiu, dels alumnes i dels professors que hi treballen ha estat clau per tancar l'acord. Núria Dausà ho explica com a representat de la titularitat del centre:

"Les famílies anaven veient que s'anava reduint el número d'alumnes i s'anava reduint el número de grups i tenien incertesa. Aleshores, quan es va exposar, els va donar molta tranquil·litat veure que el professorat continuava."

 

Aquesta escola religiosa, amb 141 anys d'història, en fa 8 que havia anat perdent alumnes. La pròxima preinscripció escolar ja oferirà 2 línies de P3 en un projecte nou, amb nova direcció, però que manté els 35 docents actuals i el personal d'administració i serveis.

"El consell escolar va votar per unanimitat aquesta adhesió, els pares ho van veure amb una gran tranquil·litat. El compromís que tenien d'assumir tot el professorat de l'escola va donar molta tranquil·litat a les famílies i ja no us dic en la tranquil·litat al claustre de professors."

El Departament d'Educació té 32 peticions més sobre la taula, la meitat de centres de Barcelona. Una vintena compleixen tots els requisits i no es descarta que algun pugui incorporar-se a la xarxa pública, també, el curs que ve.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut