Barcelona

Barcelona es tenyeix de vermell per commemorar el Dia Mundial contra la Sida

La jornada ha estat marcada per la protesta de la Plataforma de Gais contra el VIH, que demana l'accés a la pastilla que impedeix la infecció, coneguda com a "PREP"

RedaccióActualitzat

Aquest dijous, 1 de desembre, s'ha celebrat el Dia Mundial contra la Sida, per lluitar contra aquesta epidèmia, que infecta una persona al món cada quinze segons. A Barcelona, un cop s'ha fet fosc, edificis i monuments emblemàtics s'han tenyit de vermell. El tret de sortida l'ha donat l'Ajuntament, però l'han seguit molts altres espais que s'han il·luminat, com l'Hotel Vela o la plaça de Catalunya.

Els noms de moltes de les persones que han acabat perdent la vida a conseqüència del VIH han quedat estampats en diversos tapissos. El Projecte Noms fa més de dues dècades que promou la composició d'aquestes teles, confeccionades per familiars i amics. Aquest dijous han fet donació al Museu d'Història de Catalunya d'aquest símbol de record i compromís en la lluita contra la sida.

PREP, la pastilla per prevenir el VIH

El Dia Mundial contra la Sida, a Catalunya ha estat centrat per la reivindicació d'algunes entitats que volen que s'aprovi l'ús d'un medicament preventiu que protegeix de la infecció del VIH en relacions sexuals sense preservatiu. Asseguren que permetria disminuir dràsticament les noves infeccions, que es concentren, sobretot, en les persones homosexuals.

A Catalunya, cada any, de cada 10.000 gais, 234 s'infecten amb el VIH. Un risc d'infecció molt per sobre del que tenen les persones heterosexuals (de cada 10.000, se n'infecten dues).

El doctor Josep Maria Llibre, de la unitat per al tractament del VIH de l'Hospital Trias i Pujol, assegura que el risc d'infecció entre el col·lectiu d'homes que tenen pràctiques sexuals de risc amb homes és molt alt. No s'està aconseguint frenar el nombre de noves infeccions i per això apunta que la pastilla preventiva, coneguda com a PREP, és un mètode molt eficaç. Els estudis mèdics ja ho han demostrat i l'Agència Europea del Medicament va autoritzar aquest tractament l'agost passat. Ara cal que cada estat hi obri la porta.

Llibre afegeix que l'any que ve, quan s'alliberi la patent, serà molt més econòmic i la relació cost-benefici, l'únic que creu que ara per ara frena l'administració, es reduirà.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut