Deu minuts de bany al mar són suficients perquè els microbis de l'oceà colonitzin la pell (Pexels/Pixabay)
Deu minuts de bany al mar són suficients perquè els microbis de l'oceà colonitzin la pell (Pexels/Pixabay)
San Francisco

Banyar-se al mar altera els microbis de la pell i pot augmentar el risc d'infecció

Un estudi demostra que un bany de deu minuts canvia totalment la presència de microorganismes a la pell

RedaccióActualitzat

Una activitat tan plaent com un bany al mar no està exempta de riscos. Un estudi de la Universitat de Califòrnia ha conclòs que banyar-se al mar altera els microbis presents a la pell i pot augmentar el risc d'infecció.

L'informe ha demostrat que l'anomenat microbioma es manté canviat unes 24 hores, tot i que en alguns persones l'efecte encara s'allarga més.

L'estudi, presentat a la trobada anual de la Societat Americana de Microbiologia, es va fer arran d'investigacions prèvies que han associat canvis en el microbioma amb més malalties gastrointestinals, respiratòries, infeccions d'oïda o de pell.

"Les dades demostren per primera vegada que l'exposició a l'aigua del mar pot alterar la diversitat i composició del microbioma de la pell humana", ha destacat la investigadora Marisa Chattman Nielsen.

Amb deu minuts n'hi ha prou

Bany a les Maldives (Romaneau/Pixabay)


Per comprovar l'efecte de l'aigua del mar en la pell, la investigació va analitzar mostres de 9 voluntaris de Huntington Beach. Els criteris que havien de complir eren no fer servir crema solar, no tenir problemes de pell, no ser banyistes assidus al mar, no banyar-se durant 12 hores i no haver consumit antibiòtics en els sis mesos previs.

Els voluntaris es van banyar deu minuts i els van analitzar la pell després d'eixugar-se a l'aire, al cap de 6 hores i al cap de 24. La mostra és petita, però els canvis que es van apreciar no ho són pas.

Abans de la immersió, la presència de microorganismes a la pell era diferent en cadascun. Després, però, tots la tenien similar i, alhora, molt diferent d'abans del bany. Al cap de sis hores, el microbioma ja s'assemblava més al d'abans de banyar-se, un procés que s'accentuava a les 24 hores.

Entre els microbis detectats a la pell de tots els voluntaris després de ficar-se al mar n'hi havia de la variant Vibrio, que inclou el bacteri responsable del còlera. En algun cas, la seva presència era fins a 10 vegades superior al d'una mostra d'aigua de l'oceà.

És segur, banyar-se?

La pell és la primera línia de defensa del cos i que estigui lliure de patògens és important per al sistema immunitari.

Aleshores, caldria evitar banyar-se al mar? Marisa Chattman Nielsen ha contestat a "NewScientist" que no però que, en tot cas, aconsella dutxar-se després de fer-ho.

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut