ANÀLISI

Bancs: encara no hem vist res

Enllaç a altres textos de l'autor

Xavier Bosch

Director i presentador del programa "Àgora", de TV3

Actualitzat
Ahir a l'"Àgora" parlàvem de l'escàndol de les participacions preferents, que ha deixat sense estalvis algunes persones que no sabien què estaven comprant, i de la sentència del Tribunal Suprem sobre les clàusules terra de les hipoteques, que les ha declarat nul·les si els bancs no van informar-ne degudament els seus clients. Al programa hi vam convidar els col·lectius que defensen els usuaris (Adicae, Ausbanc i Col·lectiu Ronda) i també vam convidar-hi els bancs.

Ni BBVA, ni CaixaBank, ni Catalunya Banc, ni Bankia van acceptar la nostra invitació. De fet, només un, el BBVA, va explicar-nos els motius pels quals no venia. Saben, segurament, que el seu és un mal que no vol soroll. Saben, segurament, que no poden sortir explicant veritats massa impopulars, ni tenen prou arguments per justificar els enganys o les martingales al llindar de la llei.

Però mentre el poder continuï optant pel silenci i amagant el cap sota l'ala, pensant que ja passarà el temporal, la desconfiança de la gent creix i costarà molt tornar-se a guanyar, mai més ben dit, el crèdit.

Els bancs continuen pensant, des de les torres d'ivori, que són intocables, però ja hem vist algun banquer a la presó, cada dia veiem més sentències que els obliguen a pagar i sabem que no sempre guanyen ni se surten amb la seva. El sistema financer trontolla i, encara que comptin amb massa complicitats mediàtiques, em fa l'efecte que encara no hem vist res.
Anar al contingut