Una infermera, a l'interior de l'UCI de l'Hospital de Bellvitge (EFE / Toni Albir)
Una infermera, a l'interior de l'UCI de l'Hospital de Bellvitge (EFE / Toni Albir)

Baixen de 500 els ingressats per Covid a les UCI dels hospitals catalans

Continua la lenta millora dels principals indicadors de la pandèmia a Catalunya

Actualitzat

Els principals indicadors de la pandèmia a Catalunya continuen millorant lentament. Aquest dilluns, hi ha 497 persones ingressades per coronavirus a les Unitats de Cures Intensives (UCI) dels hospitals catalans, segons les dades epidemiològiques actualitzades pel Departament de Salut. És la primera vegada des del 13 de gener que la xifra d'ingressats greus se situa per sota dels 500.

El total d'hospitalitzats per Covid a Catalunya ha augmentat lleugerament aquest cap de setmana i, actualment, n'hi ha 1.640, 46 més que el dia anterior.

 

La millora dels indicadors epidèmics continua, però lentament. Segons els experts, a causa de l'extensió de la variant britànica, més contagiosa. Fa tres dies que la velocitat de propagació, la Rt, es manté estable en 0,93, és a dir, que cada 100 infectats contagien 93 persones.

Pel que fa al risc de rebrot, que mesura el creixement potencial de l'epidèmia, és de 202, nou punts menys que aquest diumenge. La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies també ha baixat, i és de 223 casos.

 

 

En les últimes 24 hores s'han notificat 596 contagis de coronavirus, una xifra condicionada pel fet que els caps de setmana es fan menys proves i es comuniquen menys diagnòstics. Des que es va diagnosticar el primer cas de Covid a Catalunya, ara fa poc més d'un any, el total d'infectats és de 566.763.

La xifra de morts a Catalunya des del començament de la pandèmia és de 20.876, 26 de les quals aquest diumenge.

La positivitat, el percentatge de PCR i tests d'antígens que surten positius baixa lleugerament i se situa en el 4,62%, quinze centèsimes menys que el dia anterior. La xifra es manté per sota del 5%, el llindar que l'OMS estableix per considerar controlable la pandèmia.

 

Personal sanitari a l'UCI de l'Hospital del Mar
Personal sanitari a l'UCI de l'Hospital del Mar (ACN / Laura Fíguls)

 

Fernando Simón demana prudència i evitar concentracions

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha fet una crida a evitar qualsevol tipus de concentracions i ha remarcat la importància de mantenir les distàncies de seguretat. "El que cal evitar són situacions que impedeixen mantenir mesures de seguretat", ha dit Simón.

"Hem de mantenir la higiene de mans, garantir l'ús de mascareta i, tot i això, intentar mantenir la distància. M'és igual que sigui al Wanda [camp de l'Atlètic de Madrid, on aquest diumenge hi va haver aglomeracions] o el 8M. Bé, no m'és igual, algunes tenen una mica més de sentit que unes altres. Però és important mantenir les distàncies."

Tot i que ha dit que algunes concentracions "tenen més sentit que unes altres", considera que Espanya no està en una situació que permeti "afavorir esdeveniments de masses". Preguntat si es penedeix de les paraules de fa un any (quan va dir que, si el seu fill li preguntava si podia anar a les manifestacions del 8M, li diria que fes el que volgués), el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries ha reconegut que va ser "imprudent".

Simón també ha reconegut que hi ha "incongruències difícils d'explicar" en el fet que persones provinents de l'estranger puguin viatjar a Espanya, però els ciutadans espanyols no puguin moure's entre autonomies a causa dels tancaments perimetrals.

 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dilluns
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dilluns (EFE / Kiko Huesca)

 

Primer dia amb les noves mesures en vigor

Aquest dilluns és el primer dia en què estan vigents les noves restriccions per frenar els contagis, més relaxades que fins ara. Bars i restaurants poden obrir sense interrupció entre dos quarts de vuit del mati i les cinc de la tarda, les universitats poden tenir un màxim del 30% de presencialitat, es poden tornar a utilitzar els vestuaris d'instal·lacions esportives i es reprenen les competicions esportives federades a partir dels 16 anys.

Un cambrer munta una terrassa a la Rambla de Barcelona
Un cambrer munta una terrassa a la Rambla de Barcelona (EFE / Enric Fontcuberta)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Salut
Anar al contingut