Avança la contraofensiva i Ucraïna anuncia les primeres reconquestes en 8 mesos

Després d'una setmana de silenci informatiu, el govern de Kíiv torna a ensenyar al món que recupera terreny i prova d'acorralar, progressivament, les tropes del Kremlin al mar d'Azov, amb Crimea a l'esquena

Redacció / Agències

El conflicte bèl·lic a Ucraïna es continua narrant amb notables matisos en funció dels dos bàndols. El govern de Volodímir Zelenski, que divendres ja anunciava una contraofensiva a l'est del país, assegura ara que, en les últimes hores, ha recuperat el control de quatre poblacions que estaven en mans russes.

Serien les primeres reconquestes després de vuit mesos, i també els primers fruits de la contraofensiva de Kíiv per guanyar territori i aïllar la península de Crimea, que des del 6 de març del 2014 controla el Kremlin després de convocar un referèndum d'annexió a Rússia.

El moviment de les tropes ucraïneses descriu un moviment de nord a sud, en un intent d'empènyer l'exèrcit comandat des de Moscou de Vladímir Putin cap al mar d'Azov.

Cronografia de la contraofensiva

En definitiva, una setmana després d'haver-se iniciat, l'esperat contraatac ucraïnès començaria a donar els primers fruits, si bé per ara són modestos.

Kíiv intenta trencar les fortes defenses russes en almenys tres punts al llarg del front a partir d'aquestes tres ciutats, dues al sud i Bakhmut a l'est.

L'objectiu és mirar d'expulsar els invasors del màxim de territori possible i, sobretot, intentar tallar en dos la zona ocupada i deixar aïllada Crimea. Per ara, l'únic punt on sembla tenir progressos és el de Velika Novossilka, al centre del front de guerra.

Allà, diverses unitats mecanitzades i d'infanteria han penetrat cinc quilòmetres dins de territori ocupat i, si aquest diumenge van alliberar dos pobles, aquest dilluns n'hi han sumat un parell més, en un avanç lent que aparentment estaria agafant ritme.

Recuperació progressiva de terreny

Les cròniques que arriben des del front expliquen com la Marina de Kíiv, progressivament, entra a poblets com Storojevé i guanya terreny que feia temps que havia perdut pels atacs russos. De fet, aquest dilluns han aconseguit alliberar-lo després de quinze mesos de captiveri.

El ritual en arribar-hi és hissar i exhibir la bandera i explicar la conquesta als mitjans de comunicació. A prop, però, encara se senten trets. Storojevé és un nucli amb unes escasses desenes de cases.  

Però, això sí, és el quart municipi on entren les tropes ucraïneses en els últims dos dies. Els soldats expliquen la gesta amb orgull:

"Al principi, l'enemic ha imposat resistència. Volien repel·lir l'atac amb artilleria. Però, a poc a poc, casa per casa, hem anat alliberant el poble."

 

Un avenç seriós?

Per alguns experts, exemples com aquests serien la prova que la contraofensiva comença a agafar una certa velocitat. El que és clar és que són les primeres reconquestes després de més de mig any.

Ara bé, fins ara, amb prou feines han penetrat cinc quilòmetres en territori enemic. Amb tot, que les coses estan canviant s'intueix, alhora, per la difusió d'imatges.

Es copsa perfectament com tancs de Kíiv ataquen posicions russes que estaven ben assentades. Després d'una setmana de silenci informatiu, en què cal incloure la destrucció de la presa de Nova Kakhovka perpetrada, segons Kíiv, pels russos, i les consegüents pèrdues de material bèl·lic occidental, el bàndol ucraïnès torna a inundar les xarxes amb imatges de gestes militars.

La infanteria ucraïnesa va recuperant, a poc a poc, territori conquerit per l'exèrcit rus
La infanteria ucraïnesa va recuperant, a poc a poc, territori conquerit per l'exèrcit rus (Reuters)

Paral·lelament, l'eufòria de dies enrere es va esvaint en la blogosfera russa, que veu com alguns dels militars ocupants es rendeixen. No es pot corroborar de forma independent què passa al front.

Sempre depèn de l'òptica amb què es miri, Kíiv també assegura que Rússia ja està transferint les millors tropes que tenia al front inundat de Kherson cap a les regions que reben les envestides ucraïneses més a l'est.

Una prova més, diu el govern de Zelenski, que Moscou va volar la presa precisament amb l'objectiu de frenar l'avenç ucraïnès. Riu amunt, el nivell de l'aigua de l'embassament ja ha baixat vuit metres en una setmana.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut