Volodímir Zelenski en una vista a Kherson aquesta setmana (EFE/Mykola Tymchenko)
Volodímir Zelenski en una vista a Kherson aquesta setmana (EFE/Mykola Tymchenko)

Zelenski parla d'"accions contraofensives" que ja estan "en marxa" a Ucraïna

El president ucraïnès no ha donat més detalls sobre la recuperació dels territoris ocupats per Rússia

Actualitzat

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha afirmat aquest dissabte que l'esperada contraofensiva per recuperar territoris ocupats per les tropes russes ja està "en marxa", encara que sense revelar detalls sobre l'estat en què es troba aquesta operació militar.

"A Ucraïna hi ha accions contraofensives i defensives", ha dit Zelenski, en resposta a l'anunci fet ahir pel seu homòleg rus, Vladímir Putin. El president rus va assegurar ahir que la contraofensiva ja havia començat, per afegir a continuació que els atacs ucraïnesos dels dies passats al front havien "fracassat". Des de Kíiv no s'havia confirmat fins ara un inici d'aquestes operacions.

"Crec important que Rússia sempre tingui la sensació que no els queda gaire temps", ha afegit.

Zelenski no vol donar detalls de la seva estratègia, però sí que assegura que estan recuperant territori al voltant de Bakhmut. Li cal contrarestar el discurs del Ministeri de Defensa rus, que diu que els estan infringint moltes baixes, sobretot al sud de Zaporíjia

El líder ucraïnès n'ha parlat en una roda de premsa conjunta a Kíiv amb el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, que ha arribat en una visita no anunciada prèviament.

Justin Trudeau i Volodímir Zelenski a Kíiv
Justin Trudeau i Volodímir Zelenski aquest dissabte a Kíiv (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Desconfiar de Telegram i Putin

Zelenski també ha avisat la població que no es fiï de la informació que corre per "diversos canals" de la xarxa social Telegram, "ni especialment de la qual proporciona Putin", atès que és un contingut que "travessa tants filtres que al final no hi ha qui se'n fiï".

"El millor és fiar-se de l'exèrcit, i jo em fio d'ells", ha afegit.

Cal recordar que aquest mateix dissabte el Ministeri de Defensa britànic va confirmar, en la seva última avaluació del conflicte, una "important" sèrie d'operacions realitzades per les forces ucraïneses a l'est i al sud del país, algunes de les quals han aconseguit trencar la primera línia de defensa russa.

Ja abans el centre nord-americà Institute for the Study of War (ISW) havia assegurat que no es tractava "d'una sola gran operació", sinó de diferents ofensives. "Les operacions inicials podrien ser les més difícils i les més lentes", segons aquesta institució, que advertia de previsibles "contratemps inicials", perquè Rússia ha tingut mesos per reforçar les seves línies de defensa.

El primer ministre del Canadà al costat d'un tanc a Kíiv
El primer ministre del Canadà ha anunciat ajuda militar a Ucraïna (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Ajuda del Canadà

A la roda de premsa amb Zelenski, Trudeau ha anunciat un nou paquet d'ajuda militar a Ucraïna, així com la participació del seu país en l'entrenament de pilots ucraïnesos per als avions de combat F-16.

Aquest nou paquet d'ajuda serà de 500 milions de dòlars, informa el portal Ukrinform, i inclourà 299 míssils AIM-7 de defensa aèria, segons el portal Ukranian, que remet aquests detalls a un comunicat del govern canadenc des d'Otawa, coincidint amb la visita.

El país nord-americà també participa en l'organització d'un centre logístic i de manteniment a Polònia per als tancs Leopard subministrats per aliats occidentals a Ucraïna.

La visita de la delegació canadenca es produeix mentre Zelenski reforça també els esforços per pal·liar els efectes de les inundacions causades per la voladura de la presa de Kakhovka.

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut