El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters)
El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters)

Augmenten els psiquiatres que veuen Trump incapacitat per ser president

El "The New York Times" ha publicat una carta d'un grup d'experts en salut mental que considera que la seva manera de fer demostra "incapacitat per sentir empatia" i hi ha psicòlegs que li atribueixen "paranoia", "deliris" i "narcisisme patològic"

Josep Maria CampsActualitzat

El comportament extrem de Donald Trump com a personatge públic fa força anys que rep crítiques. L'últim any, arran de la seva candidatura a la presidència, moltes d'aquestes crítiques les han expressat experts en salut mental, com psiquiatres o psicòlegs, que han qüestionat que el seu perfil psicològic sigui apte per a un càrrec com la presidència dels Estats Units. 

Són crítiques que sovint s'han interpretat com a part de la campanya electoral. Però ara, només tres setmanes després d'assumir la presidència i a la vista de les decisions que ha pres ja com a màxima autoritat del país, de com les ha pres i de les declaracions que ha fet, aquest tipus de crítiques han augmentat d'intensitat, i els mitjans se n'estan fent cada vegada més ressò.

Un exemple és la carta que va publicar aquest dilluns el diari New York Times. En la carta, signada per un grup de 37 psiquiatres, psicòlegs i treballadors socials, s'afirma que el president dels Estats Units, Donald Trump, té una "profunda incapacitat per sentir empatia".

Segons aquests experts en salut mental, ho han deduït per la seva manera d'expressar-se i actuar, que "demostra una incapacitat per tolerar opinions diferents de les seves". Asseguren també que les persones amb aquests trets "distorsionen la realitat per adaptar-la al seu estat psicològic, i ataquen els que la transmeten"; en aquest cas, periodistes i científics.

En la carta també fan una predicció: "En un líder poderós és probable que aquests atacs vagin a més, perquè aquesta condició li confirma el seu mite personal de grandesa. Creiem que la greu inestabilitat emocional que emana del discurs i les accions del senyor Trump el fa incapaç per servir com a president de manera segura."

Paranoia, deliris i narcisisme patològic

Altres opinions li atribueixen paranoia i deliris i asseguren que això està posant en perill els interessos del país. Segons la psicòloga clínica Julie Futrell, entrevistada pel diari New York Daily News, Trump pateix "narcisisme patològic":

"El narcisisme afecta la seva habilitat per veure la realitat. No es pot fer servir la lògica per persuadir algú així. Una manifestació de tres milions de dones? No l'afecta. Els assessors li expliquen que una decisió política no funcionarà? No li importa. El manteniment de la pròpia identitat és el principi d'organització de la vida d'aquells que estan a l'extrem patològic del narcisisme."

Anar al contingut