L'amor a Astanà, a partir d'ara, haurà de ser a Nursultan
L'amor a Astanà, a partir d'ara, haurà de ser a Nursultan

Astanà, capital del Kazakhstan, passa a dir-se Nursultan, com l'expresident del país

Ho ha decidit el nou president, Kassym-Jomart Tokayev, després de la dimissió de Nursultan Nazarbayev, que continua tenint el control efectiu del país

RedaccióActualitzat

La capital de l'exrepública soviètica del Kazakhstan ha canviat de nom. Ja no es diu Astanà. A partir d'aquest dimecres ha passat a dir-se Nursultan, el nom del fins ara president del país, Nursultan Abixuly Nazarbayev, que acaba de dimitir als 78 anys, després de tres dècades al capdavant del govern.

El nou president, Kassym-Jomart Tokayev, ha jurat el càrrec i una de les primeres decisions ha estat proposar que la capital porti el nom del seu antecessor com a homenatge al seu llegat. Una proposta que ha estat aprovada per unanimitat.

Tokayev també ha recomanat que les principals ciutats del país canviïn el nom de les seves avingudes principals per Nursultan. No ha estat l'únic obsequi del dia al ja expresident, ja que, sense ni un vot en contra, s'ha aprovat que la filla de Nazarbayev passi a ser la presidenta del Senat. Segons la Constitució, qui presideix el Senat assumeix el càrrec de president del país en cas de dimissió o mort del titular.

De fet, l'excap d'estat ha dissenyat una transició a mida. Manté el càrrec honorífic de líder de la nació, dirigeix el Consell de Seguretat -que té moltes atribucions- i continua sent el líder del partit del govern.

El president sortint (a l'esquerra) i el president entrant durant l'acte de presa de possessió (Reuters)

El poder absolut d'un líder que ja té la capital amb el seu nom

Durant els últims 30 anys, l'autòcrata Nazarbayev ha exercit un poder absolut al Kazakhstan, amb l'oposició perseguida i amb eleccions guanyades amb més del 95% dels vots. Gràcies a la situació geoestratègica del país i a les reserves de petroli i de gas, va ser capaç de teixir aliances amb Rússia, la Xina, els Estats Units i la Unió Europea.

Com no podia ser d'una altra manera, el principal aliat del Kazakhstan, Vladímir Putin, ha tingut bones paraules tant per al president sortint com per a l'entrant. A Rússia se segueix amb molt d'interès i amb una idea que plana a l'ambient: quan arribi el dia, com serà el relleu del president rus. De moment, l'avinguda principal de la capital de Grozni, la capital de Txetxènia, es diu Vladímir Putin.

El palau residencial on resideix el president del país (Reuters)


Al Kazakhstan, la capital es diu ara com el líder de la nació, Nursultan, en lloc d'Astanà, una ciutat de prop de 900.000 habitants amb un nom molt familiar per als amants del ciclisme perquè és com es denomina un dels equips més famosos d'aquest esport. El madrileny Alberto Contador -guanyador de dos Tours de França, dos Giros d'Itàlia i tres Voltes a Espanya- va liderar durant uns anys l'Astanà Pro Team.

La República del Kazakhstan és un país amb grans recursos naturals. És el principal exportador de petroli de l'Àsia central. Té 18 milions d'habitants amb una població multiètnica. Al nord limita amb Rússia i al sud-est amb la Xina. És l'estat sense litoral marítim més extens del món i, en el conjunt del planeta, és el novè amb una superfície més gran.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut