Els 26 acusats de corrupció, aquest dilluns al Palau de Justícia de Vitòria (EFE)
Els 26 acusats de corrupció, aquest dilluns al Palau de Justícia de Vitòria (EFE)
Vitòria

Arriba a judici la presumpta trama de corrupció més gran d'excàrrecs del PNB

Hi ha 26 acusats de cobrar comissions a canvi d'adjudicacions públiques a Àlaba entre el 2005 i el 2009

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns ha començat a Vitòria, al País Basc, el judici contra una presumpta trama de corrupció centrada en l'exnúmero 2 del Partit Nacionalista Basc, el PNB, a aquella província, Alfredo de Miguel.

A ell i als altres 25 acusats, la majoria excàrrecs d'aquest partit, se'ls acusa d'haver cobrat comissions del 4% a canvi d'adjudicacions públiques, com a mínim, entre el 2005 i el 2009.

És el cas més important de corrupció que mai ha arribat a judici al País Basc, i també el que ha afectat més de ple al PNB. El judici durarà un centenar de sessions i està previst que s'acabi a l'octubre.

Per poder fer-lo en condicions, el govern basc s'ha gastat 100.000 euros en adequar una sala del Palau de Justícia de Vitòria per poder-hi encabir els acusats i els seus advocats i també per habilitar una sala perquè els mitjans de comunicació puguin seguir el judici.

54 anys per a De Miguel

El judici ha començat poc després de les 10 del matí d'aquest dilluns, i les sessions de les dues primeres setmanes estaran dedicades a qüestions prèvies. Les declaracions dels acusats no començaran, com a mínim, fins al 19 de febrer.

La fiscalia demana més de 54 anys per a De Miguel, a qui acusa d'haver dirigit una trama creada abans del 2005 per aconseguir "beneficis econòmics il·lícits destinats al seu enriquiment personal i de terceres persones" i que es va aprofitar del seu càrrec per aconseguir-ho.

Vuit anys d'instrucció

L'acusació assegura que les comissions es cobraven a través de l'empresa Kataia Consulting, amb domicili social a una societat gastronòmica de Vitòria. El cas va sortir a la llum el desembre del 2009, quan una empresària va denunciar que havien intentat cobrar-li una comissió, intent que va gravar per poder-lo provar.

 

A partir de llavors va començar la instrucció del cas, que va identificar De Miguel com a màxim responsable i també els altres presumptes membres de la trama, entre els quals destaquen Aitor Tellería i Koldo Ochandiano, llavors membres del PNB d'Àlaba, Gurutz Larrañaga, viceconseller del govern basc, Julián Sánchez Alegría, expresident de la Xarxa de Parcs Tecnològics del País Basc i María Justina Angulo, alcaldessa de Zambrana, entre d'altres.

El cas és prou complex perquè s'hagi dividit en 12 blocs temàtics, que corresponen a les diferents línies d'actuació detectades de la trama, com per exemple contractacions de la Conselleria de Cultura, del Parc Tecnològic d'Àlaba i de la Diputació d'aquesta província.

El PNB nega finançament irregular

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha negat aquest dilluns que aquest cas hagi comportat cap mena de finançament irregular del seu partit. Esteban ha assegurat que el PNB ha tingut un comportament "exemplar" en aquest cas, perquè quan es va conèixer van adoptar "des del primer minut decisions que no han adoptat altres partits en casos molt més greus" que aquest, van fer dimitir els acusats dels seus càrrecs i els van expulsar del partit.

Esteban també s'ha queixat que s'hagi trigat 8 anys en arribar a aquest judici. Segons ha assegurat, en aquest temps no s'ha pogut provar cap mena de relació entre el partit i la trama que ara, finalment, es jutjarà.

 

Anar al contingut