Arrenca el Nadal més atípic a Barcelona: amb llums i fires, però sense pessebre

Tampoc es farà la celebració massiva de cap d'any, ni la cavalcada, que canviaran de format

Berta Boter CarbonellActualitzat

Comença un Nadal diferent a Barcelona. Aquest any, les restriccions del coronavirus fan que moltes activitats que es feien habitualment no es facin o no es puguin fer de la mateixa manera. Tot i això, l'Ajuntament de la ciutat ha mantingut, tenint en compte totes les mesures de seguretat, algunes activitats perquè els barcelonins i barcelonines puguin omplir l'agenda aquests dies nadalencs. 

Un Nadal que ja d'entrada s'haurà de celebrar amb grups reduïts de convivència per evitar que augmentin els casos de coronavirus. De moment, encara pendents de si se seguirà el pla de la Generalitat o la proposta de l'executiu espanyol.
 

El pla que va aprovar la Generalitat passa per permetre les reunions de fins a 10 persones de dos grups de convivència i mantenir el toc de queda també les nits assenyalades, mentre que la proposta de l'executiu espanyol vol reunions familiars de sis persones com a màxim i que el toc de queda de les nits de Nadal i Cap d'Any comenci a la 1 de la matinada i vagi fins a les 6 del matí. 


"Barcelona Christmas tour"

Aquest divendres s'ha posat en marxa el bús turístic de Nadal, que ofereix una ruta nocturna per alguns dels carrers del centre de la ciutat que llueixen especialment per a aquestes festes. L'autobús funcionarà fins al 27 de desembre de dijous a diumenge i farà dos recorreguts diaris des de lapPlaça de Catalunya, un a les 18 h i l'altre a les 19.45 h.
 

La fira de Santa Llúcia i altres fires

La fira de Santa Llúcia també ha començat aquest divendres a la plaça de la Catedral. Allà es poden trobar, com cada any, pessebres, figures i tota mena d'objectes nadalencs. Aquest any, però, la fira està perimetrada i delimitada amb dos controls d'accés: d'entrada i sortida, a l'entrada es prenen les dades de contacte dels visitants i hi ha gel hidroalcohòlic. A més, les parades estan situades en un únic recinte tancat al tram central de l'avinguda Catedral. Hi haurà només 121 parades, la meitat que l'any passat.

La Rambla de Barcelona, amb l'enllumenat de Nadal encès, el 26 de novembre del 2020
Un paradista atenent un visitant de la Fira de Santa Llúcia (ACN/Carola López)

També es faran altres fires localitzades en altres punts de la ciutat.

Al Moll de la Fusta es farà el Nadal al port, que començarà el 3 de desembre. És una fira on es podrà trobar un immens arbre de Nadal i un pessebre flotant, i també es podran veure els vaixells històrics del Museu Marítim atracats al moll. 

També s'instal·larà un mercat nadalenc al Poble Espanyol, una fira de Reis a la Gran Via, una a la Via Júlia, a Nou Barris, i també hi haurà paradetes a la rambla de Badal, a Sants, i al passeig de Sant Joan, a Gràcia. 

 

Sense cavalcada ni pessebre

Malgrat les activitats que proposa l'Ajuntament, hi haurà tradicions que aquest any no es podran celebrar com és habitual. 

L'Ajuntament ja va anunciar a principis de novembre que aquest any no hi hauria el tradicional i polèmic pessebre de la plaça Sant Jaume per evitar aglomeracions. Per substituir-lo, es fa una exposició de fotografies dels pessebres dels últims 10 anys que s'ha instal·lat al pati de l'Ajuntament, entrant per Sant Jaume i sortint per la plaça de Sant Miquel.
 

 

La cavalcada tampoc es farà com és habitual. Els reis d'Orient aquest any no podran passejar-se pels carrers de Barcelona saludant els nens i nenes. Ses Majestats arribaran al Fòrum el dia 5 de gener i els rebrà l'alcaldessa de la ciutat. L'arribada es podrà seguir en directe en un programa especial a TV3 i Betevé.

Sí que es podrà visitar, amb cita prèvia, un espai anomenat "Màgia dels Reis d'Orient". Es tracta d'un espai on hi ha contenidors plens de regals i una recreació de les carrosses. També hi haurà una bústia per recollir les cartes i es podrà contactar de forma virtual amb els Reis i els patges. 

 

La nit de Cap d'Any, també atípica

Una celebració que tampoc es podrà fer amb normalitat és la nit de Cap d'Any. Aquest any, com era d'esperar, no es farà cap celebració massiva a l'avinguda de la Reina Maria Cristina esperant l'arribada de l'any nou.   

Tot i això, l'Ajuntament de Barcelona ha preparat un gran espectacle de pirotècnia perquè els veïns de la ciutat puguin gaudir dels focs des de les finestres, els balcons o les terrasses de les seves cases.  L'espectacle començarà amb 12 palmeres de foc, simbolitzant les dotze campanades, que es llançaran als 10 districtes de la ciutat. 

ARXIVAT A:
Coronavirus Nadal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut