Aragonès adverteix a Sánchez que no li donaran "un xec en blanc" per als pressupostos

El vicepresident i conseller d'Economia deslliga els pressupostos de la Generalitat dels de l'Estat, tal com havia suggerit el PSC

RedaccióActualitzat

El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès. ha confirmat que, aquest mes, hi haurà una nova reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez. Però també ha deixat clar que no aprovaran els comptes públics de l'Estat si l'executiu de Sánchez no fa gestos concrets sobre la situació a Catalunya. Ho ha explicat a "Els matins" de TV3:

"Sota l'espasa de Dàmocles que ve la dreta reaccionària, que torna la dreta reaccionària, 'doneu-me un xec en blanc'. Nosaltres no donem xecs en blanc a ningú."

Aragonès ha rebutjat l'oferta del PSC de fer costat als pressupostos de la Generalitat a canvi del suport dels independentistes als de l'Estat.

"Nosaltres entenem que els pressupostos del Parlament de Catalunya no s'han de subordinar a la tramitació dels pressupostos de l'Estat. Les línies del projecte de pressupost que ells [el PSC] coneixen, i que hem explicat públicament, comporten més de 1.600 milions d'euros per als diferents departaments, el 75% va a l'àmbit social, recuperen una part de la inversió en escoles bressol, permeten començar a desenvolupar les beques salari, 750 mossos, 250 bombers... Si tot això és prou bo per tramitar el pressupost amb uns pressupostos generals de l'Estat, també ho és sense, perquè aquests diners no depenen dels pressupostos generals de l'Estat."


Aragonès diu que hi haurà "gest democràtic" si la sentència és condemnatòria


Pel que fa al judici del procés, el vicepresident ha afirmat que "hi haurà d'haver un gest democràtic" a Catalunya si hi ha una sentència condemnatòria. Aragonès ha dit que el Govern vol "la lliure absolució" "dels presos polítics independentistes" perquè "no hi ha hagut cap delicte".

En el cas que hi hagi una sentència condemnatòria, el conseller ha explicat que és partidari de buscar "els consensos necessaris" a la societat catalana per plantejar una resposta col·lectiva.

Sobre els pressupostos catalans, el vicepresident ha afirmat que estan negociant amb les diverses formacions polítiques, però sobretot amb els comuns. En aquest sentit, Aragonès ha dit que la proposta que fan els comuns d'incrementar l'IRPF a les rendes més altes no és prioritària ni representa, segons ell, una solució.

"En aquests moments, un augment de l'IRPF en aquest tram, tal com plantegen els comuns, ens permet un increment de recaptació de 30 milions d'euros d'aquí dos anys. El pressupost del conjunt dels departaments de la Generalitat de Catalunya és de 25.000 milions. Per tant, no ens permet solucionar els grans problemes."


L'executiu de Quim Torra aprovarà aquest dimarts algunes de les lleis socials tombades pel Tribunal Constitucional. Pere Aragonès ha explicat que donaran llum verda a les lleis "que bàsicament afecten temes urgents com l'habitatge, la pobresa energètica i al medi ambient."

El titular d'Economia també ha admès que, tot i haver deixat de finançar-se a través del FLA, aquest any la Generalitat encara no podrà acudir als mercats financers.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'EstatPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut