Baños, durant el judici del procés

Antonio Baños, condemnat a 4 mesos de presó per no respondre a Vox al judici del procés

A l'exdiputat de la CUP el van jutjar pels mateixos fets que a Eulàlia Reguant, que ha estat multada

RedaccióActualitzat

La magistrada titular del jutjat penal núm. 30 de Madrid ha condemnat a quatre mesos de presó l'exdiputat de la CUP Antonio Baños.

La condemna és per un delicte de desobediència comès el 27 de gener del 2019, en negar-se a contestar l'advocat de Vox durant la seva declaració en qualitat de testimoni a la vista oral del judici del procés.

La resolució contrasta amb la que va rebre fa tot just una setmana Eulàlia Reguant, que va ser multada pels mateixos fets, però sense pena de presó ni inhabilitació.

La condemna de Baños, que també li imposa el pagament de les costes, no és ferma i, de fet, l'exdiputat ja ha anunciat al programa "Més 324" que la recorrerà. La seva defensa té deu dies per presentar recurs d'apel·lació a l'Audiència Provincial de Madrid.

En el judici, Baños no va declarar perquè no li van permetre parlar en català argumentant que era un jutjat de Madrid, on el català no és llengua oficial.

En saber-se la sentència, el condemnat ha rebut el suport del president Aragonès, que ha publicat el següent missatge a Twitter:


La Fiscalia va rebaixar la petició contra Baños a 4 mesos de presó i inhabilitació. Inicialment demanava 6 mesos de presó i inhabilitació.

El dia del judici, el 29 de setembre, Baños va declarar que li era "igual" si el fet de no haver pogut intervenir al judici podia perjudicar-lo perquè considera que el seu cas és "menor".

Baños sortint del jutjat penal número 30 de Madrid (EFE/Rodrigo Jiménez)

"No és tan important la petició de pena", ja que la inhabilitació no l'afecta i no haurà d'ingressar a la presó, va assegurar. En qualsevol cas, la defensa de l'exdiputat considera que el fet que no hagi pogut declarar podria ser motiu de nul·litat del judici.

La Fiscalia, en el seu escrit d'acusació provisional, va acusar Baños d'un delicte de desobediència greu a l'autoritat, previst en l'article 556.1 del Codi Penal.


Els arguments de la sentència

La sentència sosté que Baños va comparèixer en qualitat de testimoni a proposta de l'acusació popular i, després de prestar jurament de dir la veritat, "es va negar de forma ferma i persistent" a complir l'ordre del tribunal per contestar les preguntes, tot i ser advertit que la seva "passivitat" podia concórrer en una responsabilitat penal.

De fet, el document subratlla que el testimoni semblava que estigués fent "befa" del propi tribunal en un to "graciós" i amb un comportament que el document titlla de "xufla", assenyala la sentència, que també recorda que no li pertocava a ell decidir quines preguntes respondre ni a qui i que, en aquest cas, era qüestió del tribunal:

"L'acusat no tenia cap intenció de respondre les preguntes de Vox, mostrant-se contumaç i obstinat en la seva negativa i adoptant una actitud de franca rebel·lia."

Per això, la magistrada defensa que al poder escollir en aquest cas "entre pena de presó i multa", opta per la primera per la "gravetat objectiva dels fets", per la negativa de l'acusat en el marc de la més alta instància de l'administració de justícia, i per la desobediència en un judici de "gran repercussió" on la seva conducta tenia una "elevada transcendència" davant de "tota una nació".


Multa inicial de 2.500 euros

Els fets es remunten al 27 de febrer del 2019, quan Eulàlia Reguant i Antonio Baños van ser citats a declarar com a testimonis en el judici als líders del procés d'independència de Catalunya, al Tribunal Suprem, i es van negar a respondre a les preguntes de Vox, acusació popular en el cas.

El ministeri fiscal detalla que Baños es va negar a contestar a Vox durant el judici del procés, i el magistrat Manuel Marchena li va advertir que, com a testimoni, havia de contestar a totes les parts. Tot i així, s'hi va negar.

L'endemà es va ordenar l'obertura d'una peça separada sobre l'incident i se li va imposar una primera multa de 2.500 euros, igual que a Reguant, que tots dos ja van pagar. Segons la sentència que el condemna a presó, la multa "no va tenir cap efecte coercitiu" en Baños. 

 

ARXIVAT A:
JudicialProcés catalàCUPJudici procésTribunal Suprem Vox
Anar al contingut