Baños i Reguant es neguen a respondre a Vox i Marchena suspèn els seus testimonis

Tots dos han marxat de la sala, els han multat amb 2.500 euros i tenen cinc dies per repensar-s'hi

Actualitzat

L'exdiputat al Parlament de Catalunya per la CUP Antonio Baños, citat a declarar com a testimoni en el judici del procés, s'ha negat a respondre les preguntes de l'acusació popular que exerceix el partit d'ultradreta Vox.

La situació s'ha repetit amb el següent testimoni, Eulàlia Reguant, regidora a l'Ajuntament de Barcelona per la CUP.

Baños ha preguntat al president del tribunal les conseqüències de negar-se a respondre i, malgrat que Marchena l'ha avisat que hi podia haver conseqüències penals, l'exdiputat ha assegurat que no respondria "per dignitat democràtica" i "antifeixista".


Marchena suspèn els testimonis i ho posa en coneixement del jutjat de guàrdia

La decisió de Baños ha generat moments d'incertesa a la sala. El president Marchena ha proposat reproduir ell les preguntes de l'advocat de Vox. Tot i que el testimoni ho ha acceptat, finalment Marchena ha decidit aturar la sessió uns minuts.

Ha estat en aquest impàs que el president del tribunal ha decidit suspendre tots dos testimonis, que han marxat de la sala amb l'avís que el cas es posava en coneixement del jutjat de guàrdia.

Aquest ha estat el moment:

 

Marchena: "Sàpiga que no respondre les preguntes que formuli la part que l'ha proposat té conseqüències o pot tenir conseqüències penals que el tribunal no vol posar en marxa."

Baños: "I si m'hi nego?"

Marchena: "Si vostè s'hi nega, ho fem constar en acta i, a partir d'aquí, vostè ha d'assumir la possibilitat que incorri en responsabilitats penals pel fet que no vol posar en coneixement del tribunal dades que el tribunal considera, en principi, a partir de la citació que li ha fet com a testimoni una de les parts d'aquest procés, ja que no vol posar en disposició del tribunal aquesta informació."

Baños: "Ho comprenc perfectament, però per dignitat democràtica i antifeixista em nego a ser interrogat per VOX. En canvi, si em permet, per les altres parts, l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia, sí que contestaria amb molt de gust."

 

Reguant també es nega a respondre Vox

 

Per la seva banda, Eulàlia Reguant també ha expressat la negativa a respondre Vox per motius similars:

"Assumint les conseqüències, davant d'un partit d'extrema dreta, masclista i xenòfob, no penso respondre les preguntes de Vox."

 

Reguant ha demanat poder respondre a les altres parts i, davant la negativa del president del tribunal, ha intervingut l'advocat de la defensa Benet Salellas, que ha intentat que el tribunal s'hi repensés perquè "ens quedarem sense possibilitat d'interrogar-la".

Aquesta ha estat la resposta de Marchena:

"Vostè és un excel·lent penalista. Sap perfectament que no podem crear un precedent en què els testimonis seleccionen a qui contestar. En conseqüència [dirigint-se a Reguant], agafi el seu carnet i no passa res; com exigeix la llei, s'actuarà amb els testimonis que no volen declarar."


Baños: "La llista de motius per no contestar VOX és inabastable"

Ja fora de la sala, tant Baños com Reguant han explicat els motius de la seva decisió als mitjans de comunicació.

L'exdiputat cupaire ha assegurat:

"Per dignitat democràtica, respecte a la lluita feminista, a la lluita LGTBI, als drets democràtics, la lluita antifeixista... la llista de motius per no contestar VOX és inabastable i simplement no puc admetre que m'interrogui un partit feixista. No ho vull."

Baños també ha detallat com ha anat el moment:

"S'han posat una mica nerviosos, s'han aixecat tots de cop. Han dit que anaven a parlar quatre minuts. Han marxat tots esperitats a parlar. Hi havia un senyor que estava enfadat una mica més que els altres, no sé qui era. I després han tornat i m'han dit 'ja se'n pot anar a casa'. I és el que he fet."

Reguant, per la seva banda, ha defensat la decisió per ètica:

"Entenem que l'extrema dreta no pot tenir cabuda en un judici així perquè és donar-li normalitat, és acceptar-la com un actor polític més."

"Hi ha moments en què la consciència democràtica i l'ètica passen al davant d'obligacions com aquesta. Era el moment de fer valdre el compromís antifeixista que tenim. N'assumim les conseqüències. Sempre hem dit que les desobediències poden tenir conseqüències."

 

2.500 euros de multa i cinc dies per repensar-s'hi

Antonio Baños i Eulàlia Reguant els han imposat una multa de 2.500 euros a cadascun, segons fonts del Suprem. Tenen cinc dies per decidir si volen declarar o no, i poden recórrer la sanció per via administrativa.

La negativa a contestar una de les parts davant un tribunal pot esdevenir un delicte de desobediència greu que, segons el Codi Penal, pot comportar una pena de presó de 3 mesos a 1 any o bé una multa econòmica.

Ara bé, cal tenir en compte la previsió de l'article 418 de la llei d'enjudiciament criminal, que podria actuar com a eximent o atenuant.


L'advocat de Vox evita valorar la negativa dels cupaires de respondre-li

Ortega Smith, el lletrat de Vox, que aquest dimecres s'ha estrenat en el judici, s'ha negat a valorar l'incident amb Baños i Reguant a la sala. Sobre l'actuació de Marchena s'ha limitat a dir:

"Nosaltres no jutgem l'actitud del tribunal. Ens sembla correctíssima l'actuació del president del tribunal en exercici de les seves potestats."

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut