Anticorrupció demana investigar quatre exconsellers de Convergència pel cas 3%

Vol que l'Audiència Nacional investigui Jané, Macias, Puig, Rigau i vuit exalts dirigents de CDC per blanqueig de capital

RedaccióActualitzat

La Fiscalia Anticorrupció vol que quatre exconsellers de Convergència Democràtica de Catalunya --Jordi Jané, Pere Macias, Felip Puig i Irene Rigau-- siguin citats com a investigats per blanqueig de capital en la instrucció del cas del 3 per cent, de suposat finançament irregular del partit.

En total, segons ha avançat El Periódico i fonts de la Fiscalia han confirmat a TV3, Anticorrupció ha demanat al jutge instructor, José de la Mata, de l'Audiència Nacional, que citi una dotzena d'exdirigents de CDC.

Considera que tots van fer donacions al partit com a persones físiques per amagar l'origen real dels diners, que serien comissions irregulars cobrades per finançar el partit irregularment.

Anticorrupció no concreta si la seva sospita és que els diners en negre vinguessin de les suposades comissions il·legals que rebien els alts càrrecs del partit a canvi d'adjudicació d'obra pública. Però sí que reconeix que la qüestió està latent en els informes de la Guàrdia Civil.

A més dels quatre exconsellers esmentats, completen la llista vuit exalts càrrecs del partit: Carles Flamerich, exdirector general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, l'exsenadora Montserrat Candini, els exdiputats al Congrés Glòria Renom i Xavier Crespo, els exdiputats al Parlament Víctor Vila i Jordi Moltó, l'eurodiputat Marc Guerrero, i Eduard Freixedes, exregidor de l'Ajuntament de Barcelona.

 

Els exconsellers Jordi Jané, Pere Macias, Felip Puig i Irene Rigau (ACN)

 

La Fiscalia argumenta la seva petició amb els informes de la Guàrdia Civil sobre la suposada comissió d'un delicte de blanqueig de capitals a partir d'unes donacions per un import total de més de 100.000 euros que aquestes persones haurien fet entre 2008 i 2013.

"En el període 2008-2015, les quantitats rebudes en concepte de donació per aquesta formació política van pujar a 1.673.040,49 euros si es prenen en consideració les dades recollides en la base de dades analitzada per la Guàrdia Civil, i de 769.800,49 euros per al període 2009-2014, si es pren en consideració la comptabilitat de CDC."


Afegeix, a més, que els informes evidencien que hi ha una relació entre les donacions procedents de persones físiques i les procedents de persones jurídiques, perquè en els períodes que baixen les segones, pugen les primeres.

"En disminuir les donacions de persones jurídiques, augmenten les de persones físiques, resultant sistemàticament complementàries, de manera que es dedueix un criteri superior al de les persones donants."


La Fiscalia considera que el fet que les donacions al partit per part dels alts càrrecs es concentrin en determinats períodes de temps seria la prova "d'algun tipus d'actuació a través de la qual el partit ingressa i justifica fons d'origen desconegut a l'empara de donacions realitzades per particulars".

A més, es dona la circumstància que la majoria d'aquestes donacions són per un import exacte de 3.000 euros, just per sota de la xifra que els bancs han de notificar al Banc d'Espanya perquè investigui la procedència dels diners. És una pràctica coneguda com a "barrufeig".


Quatre exconsellers de Pujol i Mas

Jordi Jané va ser conseller d'Interior, nomenat per Artur Mas. Abans havia estat diputat al Congrés.

Pere Macias va ser conseller de Política Territorial i Obres Públiques i de Medi Ambient i Habitatge en governs presidits per Jordi Pujol. També senador i diputat al Congrés.

 

Exterior de l'Audiència Nacional, a Madrid (TV3)

 

Felip Puig va ser conseller de Medi Ambient, de Política Territorial i Obres Públiques, d'Interior i d'Empresa i Ocupació, en governs de Pujol i de Mas, a més de diputat al Parlament.

Irene Rigau va ser consellera de Benestar Social i Família i també d'Ensenyament, en governs de Pujol i de Mas, i diputada al Parlament.

ARXIVAT A:
Corrupció
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut