La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó
La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó
Barcelona

Anna Simó insta a no acollir-se al Fons de Liquiditat perquè suposaria la pèrdua definitiva de la sobirania

Per la portaveu republicana, acollir-se al Fons de Liquiditat seria la pèrdua definitiva de la sobirania de Catalunya.

RedaccióActualitzat
La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, insta el govern a no acollir-se al Fons de Liquiditat, perquè seria la pèrdua definitiva de la sobirania de Catalunya.

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha acusat el govern "d'obrir les portes de la Conselleria d'Economia als homes de Montoro perquè hi puguin entrar i regirar allò que els convingui". Després que el govern hagi anunciat que s'acollirà al Fons de Liquiditat, Simó ha subratllat que CiU està donant "l'última gota de la sang d'autogovern que quedava", ja que les condicions polítiques que el govern diu que es negarà a acceptar ja estan fixades per decret, incloent un control mensual de les finances catalanes. A més, ha recordat que l'Estat pot obligar a fer un nou pla d'ajustament i intervenir Catalunya si no es compleix amb el dèficit, segons estableix la llei d'estabilitat pressupostària.

En declaracions als periodistes, Simó ha constatat la "paradoxa" que suposa que l'Estat deixi a Catalunya diners que són dels catalans. "Ens estan finançant a càrrec dels nostres diners", ha apuntat. Però a més, ha denunciat que es tracta d'una "pèrdua de sobirania més que evident" perquè les condicions que el govern assegura que no acceptarà ja estan escrites: "les va votar CiU amb la llei d'estabilitat pressupostària" i estan publicades en un decret llei aprovat al juliol.

"Ens agafarà la poca sobirania que tinguem i ens podrà exigir un nou pla d'ajustament si no complim el dèficit", ha afegit.

Ha subratllat, a més, que en cas de no complir amb l'objectiu de dèficit, i el mateix conseller Mas-Colell va admetre que era "molt difícil", l'Estat pot suspendre les competències catalanes i la capacitat normativa en matèria de gestió de tributs.

Segons Simó, l'alternativa del govern és convocar un referèndum d'autodeterminació, unes eleccions de caire constituent o fer unilateralment la hisenda pròpia. "En totes aquestes qüestions ERC es presta a donar un cop de mà, però no cedeixin més sobirania, no fallin al poble de Catalunya", ha conclòs.

Anar al contingut