Camp de concentració d'Auschwitz, a Polònia (Reuters)
Camp de concentració d'Auschwitz-Birkenau, a Polònia (Reuters)

Amazon retira els ornaments de Nadal amb imatges d'Auschwitz després de la polèmica

El museu de l'antic camp d'extermini els considera irrespectuosos i n'havia demanat la retirada

RedaccióActualitzat

Amazon ha retirat de la venda uns ornaments de Nadal amb imatges d'Auschwitz. Ho ha fet hores després que li ho demanés el museu memorial d'aquest camp d'extermini nazi situat a Polònia.

En un missatge a Twitter, en què mostrava captures amb els productes a la venda, el Museu d'Auswitz-Birkenau havia demanat a Amazon que retirés un seguit d'objectes que considerava del tot inapropiats.

"Vendre ornaments de Nadal amb imatges d'Auschwitz no sembla apropiat. Auschwitz en un obridor és pertorbador i irrespectuós. Demanem a Amazon la retirada d'aquests ítems."

 

 

Entre els productes nadalencs amb imatges actuals de l'antic camp de concentració i extermini que es podien comprar a Amazon hi havia un obridor d'ampolles, ornaments de ceràmica per penjar a l'arbre de Nadal i una estoreta per al ratolí de l'ordinador.

 

Captura de pantalla d'Amazon amb un dels objectes a la venda

 

Estan impresos amb fotografies de la icònica entrada del camp, d'uns barracots entre tanques de filat de punxes i també de les vies d'accés al camp, amb un dels vagons utilitzats per deportar-hi persones per al seu extermini.

Quan semblava que els ornaments havien estat retirats, el museu ha volgut agrair el gest del gegant de les vendes per internet.

"Sembla que Amazon ha retirat tots els ornaments de Nadal amb les imatges de l'antic camp d'Auschwitz. Gràcies a tots per la vostra acció i la vostra resposta."

 

 

Amb tot, al cap d'una estona ha insistit en la petició, perquè ha detectat que, "tristament", alguns ornaments encara estaven a la venda.

"Tristament, encara no ha acabat, Amazon. L'estoreta per a ratolí d'ordinador 'Massacre a Auschwitz-Birkenau mort de jueus' és un altre producte pertorbador que es pot trobar en línia. Tampoc no estem segurs si al Yad Vashem, el Centre Mundial per a la Investigació de l'Holocaust, li agradarà l'ornament nadalenc amb un vagó de càrrega utilitzat per deportar jueus per al seu extermini."

 

 

Arran d'aquest segon tuit, tots els productes nadalencs d'Amazon relacionats amb Auschwitz-Birkenau sí que han acabat desapareixent del tot. No se sap quant temps feia que aquests objectes estaven a la venda, perquè Amazon no ho ha explicat.

Sí que ha fet una declaració, però, mitjançant un portaveu de l'empresa, en què ha assegurat que "els productes en qüestió han estat retirats". I ha afegit:

"Tots els venedors han de seguir les nostres directrius de venda i aquells que no ho facin seran objecte d'accions, inclosa la possible retirada del seu compte."

 

No és la primera vegada que Amazon genera polèmica per vendre productes que fan apologia del nazisme.


Auschwitz demana respecte als visitants

Més enllà d'Amazon, el museu d'Auschwitz-Birkenau també ha hagut de demanar respecte als visitants de les seves instal·lacions.

Ho va fer aquest mes de març, arran de la proliferació de fotografies, a les xarxes socials, de persones amb actituds que semblaven poc d'acord amb el respecte a la memòria dels més d'un milió de persones que hi van morir.

 

Turistes jugant a les vies per on els condemnats a l'extermini arribaven a Auschwitz-Birkenau

 

Molts turistes, per exemple, jugaven a mantenir l'equilibri sobre les vies per on circulaven els anomenats "trens de la mort", amb vagons atapeïts de persones condemnades a morir exterminades.


Una altra web, el mateix problema

Un cop resolta la qüestió a Amazon, el museu d'Auschwitz-Birkenau ha fet un altre missatge, semblant, denunciant, aquesta vegada, que una altra web de venda per internet, Wish, també ven aquests productes.

"Ornaments de Nadal amb imatges d'Auschwitz també estan disponibles a Wish. Esperem que la seva reacció serà similar a la d'Amazon i aquest projecte també sigui retirat aviat."

 

ARXIVAT A:
Nazisme
Anar al contingut