Alto el foc a l'Alt Karabakh: l'Azerbaidjan, Armènia i Rússia signen aturar les hostilitats
Protestes al Parlament d'Armènia per l'alto el foc de la guerra a l'Alt Karabakh

Alto el foc a l'Alt Karabakh: l'Azerbaidjan, Armènia i Rússia signen aturar les hostilitats

Protestes i destrosses al Parlament d'Armènia per la pèrdua de la segona ciutat de la zona abans de l'alto el foc

Actualitzat

L'Azerbaidjan, Armènia i Rússia han firmat una declaració per al cessament de les hostilitats a la regió de l'Alt Karabakh, que es disputen azerbaidjanesos i armenis, amb un alto el foc que ha entrat en vigor aquesta mitjanit passada.

L'acord l'hauria forçat Vladímir Putin després que les forces de l'Azerbaidjan, que compten amb el suport de Turquia, han conquerit les principals poblacions d'aquesta regió de majoria armènia, i l'exèrcit armeni, que té el suport de Moscou, no hi ha pogut fer front.

 

Putin i el president de l'Azerbaidjan l'han signat per videoconferència. Vladímir Putin també ha informat del desplegament d'un contingent rus de pau de prop de 2.000 efectius a la frontera del territori en disputa, per garantir el retorn dels desplaçats, amb la supervisió de les Nacions Unides.

"El president de la República de l'Azerbaidjan, el primer ministre de la República d'Armènia i el president de la Federació Russa hem signat un acord que declara l'alto el foc i l'aturada de qualsevol acció militar a la zona de guerra de l'Alt Karabakh des d'aquesta mitjanit, hora de Moscou. Els dos exèrcits es queden a les posicions actuals."

El president rus, Vladímir Putin, ha anunciat la treva de les hostilitats (Reuters/Sputnik Agency Photo)

El primer ministre d'Armènia ha qualificat de dolorós per a ell i per al seu poble l'acord, que consagraria les victòries militars obtingudes per l'Azerbaidjan després de sis setmanes de combats.

Manifestacions al carrer a la capital d'Armènia, Yerevan, pel que consideren una derrota (Reuters)

Aquest alto el foc ha estat interpretat com una derrota a Yerevan, la capital d'Armènia, i ja hi ha hagut protestes. Grups de manifestants han assaltat el Parlament i la seu del govern. El president del Parlament ha estat agredit. De fet, el president de l'Azerbaidjan s'ha felicitat pel que ha qualificat de "capitulació" d'Armènia.

Celebracions a Bakú, la capital de l'Azerbaidjan, després d'ocupar Shusha (Reuters)

Hores abans de l'anunci, l'exèrcit de l'Azerbaidjan havia abatut -per error, han dit- un helicòpter militar rus a Armènia.


Helicòpter rus abatut

L'Azerbaidjan, amb un míssil antiaeri, ha abatut un helicòpter de guerra rus. Han mort dos dels tripulants, el tercer està ferit. Segons Rússia, que té una base militar a Armènia, l'aparell volava prop de la frontera azerbaidjanesa, però sobre territori armeni, fora del territori en disputa. L'Azerbaidjan s'ha disculpat, assegura que ha estat un error i que està disposat a pagar la compensació que correspongui.

L'helicòpter rus a batut per l'Azerbaidjan en territori armeni, han dit, per error (Reuters)


Armènia perd una de les ciutats

També poc abans de la treva, les tropes de l'Azerbaidjan havien pres el control de la segona ciutat més important de l'Alt Karabakh. La bandera azerbaidjanesa oneja a Shusha, ciutat simbòlica per a les dues parts, la segona més gran de l'Alt Karabakh, i situada només a 15 quilòmetres de la capital, Stepanakert.

L'històric conflicte de l'Alt Karabakh va rebrotar aquest estiu.

 

 

ARXIVAT A:
Rússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut