Almenys 6 escoles tornen al 25% de castellà acatant el TSJC tot i la instrucció d'Educació

Aquestes sis escoles, almenys, acaten les noves resolucions del Tribunal Superior de Justícia, tot i l'ordre del Departament d'Educació de principis de curs de no aplicar percentatges

Roger Rovira / Àgata FàbregasActualitzat

Nou capítol en el periple judicial per l'ús de les llengües a les aules. El 25% de castellà es torna a aplicar en algunes escoles. Es tracta de sis centres que el curs anterior tenien alguna mesura cautelar i que aquest any havien començat les classes sense aplicar cap imposició judicial.
 

El cas de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar

Un dels grups afectats és una de les classes de 1r de l'escola Turó del Drac de Canet de Mar, on, un mes després d'haver començat el curs, s'han vist obligats a fer una assignatura troncal en castellà. En aquest cas, matemàtiques des de dilluns passat.

Una situació que ha deixat perplexes les 24 famílies afectades, que, per la denúncia d'un únic alumne, tornen a fer el 25% en castellà com l'any passat. Ho consideren una nova ingerència de la justícia en la comunitat educativa, com explica Marcos de Vera Piquero, un dels pares d'aquesta classe: 

"Vam rebre la notícia que ho faríem tot en català amb alegria, però sense la tranquil·litat que això acabés aquí. Sempre teníem la mosca al darrere que qualsevol dia judicialment es decidís el contrari."

"Ens va fer molta ràbia perquè teníem el conseller a principis de setembre anunciant que es faria tot en català. I, al cap d'un mes, el tribunal ens indica que no", afegeix De Vera.


Per què es torna a aplicar el 25% de castellà en aquestes sis escoles?

Una situació forçada per les últimes resolucions del TSJC, que determinen que la nova normativa --el decret i la llei del català a les escoles--, que va deixar en suspens l'aplicació de la sentència del 25% de castellà, no afecta els casos que tenien alguna resolució judicial prèvia.

Per les famílies afectades i Òmnium Cultural, aquesta argumentació del tribunal és contrària a l'actual marc normatiu i a anteriors decisions judicials preses pel mateix tribunal.

Es dona la circumstància que a l'agost el mateix TSJC va denegar la petició d'aplicar mesures cautelars a noves escoles perquè s'està pendent del pronunciament del Tribunal Constitucional. Òmnium Cultural, que porta la representació jurídica dels pares i mares afectats de l'escola de Canet, ha presentat un recurs, com explica Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural:

"Em sembla gravíssim perquè el mateix tribunal se salta la normativa vigent, la pròpia jurisprudència i les seves pròpies decisions. Estem veient com el TSJC està convertint-se en un activista en contra de la llengua catalana."

Marcos de Vera Piquero afirma que la seva justificació legal vira d'un costat a l'altre:

 "El que queda clar és l'objectiu final: és fer més castellà a les escoles."

Des d'Òmnium no entenen amb quin criteri jurídic el TSJC dicta cautelars, entre les quals la de l'escola Turó del Drac, quan al mes de juliol el tribunal va dir que la sentència del 25% de castellà era inaplicable.
 

I ara què? Els següents passos d'aquest periple judicial 

A banda del recurs d'Òmnium Cultural, per revertir la situació, el Departament d'Educació ha fet el mateix per la resta d'escoles on es tornen a aplicar les mesures cautelars del 25% de castellà. En els recursos presentats per la Generalitat s'argumenta davant del tribunal que en les escoles afectades s'aplica un projecte lingüístic basat en la nova normativa que regula l'ús de les llengües en l'àmbit escolar.

Per la seva banda, l'entitat Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) considera que el que està passant entra dins de la normalitat i la legalitat.

Per Anna Losada, portaveu de l'AEB, en les escoles afectades hi havia sentències o mesures cautelars aprovades per un tribunal, i "cap conseller ni cap governant pot anar en contra d'una resolució judicial que només el tribunal podria anul·lar".

 

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut