El govern dona l'ordre que no s'apliqui el 25% de castellà a cap centre aquest curs

El govern s'empara en la nova llei i el nou decret del català a l'escola, un marc normatiu que rebutja els percentatges

RedaccióActualitzat

La Generalitat dona l'ordre que es deixi d'aplicar el 25% de castellà a les escoles i instituts que ho estaven fent per ordre del TSJC.

Es tracta de 27 centres a tot Catalunya: 10 amb procediments pendents de sentència del TSJC --i que, per tant, ho feien com a mesura cautelar-- i 17 amb sentència, 8 de les quals pendents del recurs presentat pel govern al Tribunal Suprem. En total, afecta 48 aules.

El govern, en la carta que ha fet arribar a les direccions dels centres afectats, ho justifica per la nova llei i el nou decret del català a l'escola que van aprovar el Parlament i el govern, respectivament, abans de l'estiu.

El nou marc normatiu rebutja els percentatges i, per tant, fa incompatible el compliment d'aquestes ordres judicials, prèvies a l'aprovació de les noves normes.

Tant el decret com la llei estan sobre la taula del Tribunal Constitucional. El mateix TSJC els ha portat a aquest tribunal, en constatar que la seva vigència impossibilita el compliment de la sentència que obliga a fer el 25% de classes en castellà a les aules.

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ho ha explicat en la roda de premsa per presentar el nou curs 2022-2023.

"A partir del dia 5 a les escoles i el dia 7 als instituts, cap aula d'aquest país aplicarà percentatge d'aprenentatges de llengües."

El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat les novetats del curs escolar
El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha explicat les novetats del curs escolar (ACN/María Bélmez)(ACN/María Bélmez)

Justament, a una setmana de l'inici del curs escolar, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebutjar imposar una mesura cautelar perquè el 25% de les classes es facin en castellà a les escoles i instituts.

Cambray confia que no hi haurà vaga

Sobre l'inici del curs escolar planen les vagues convocades pels sindicats de mestres per als dies 7 i 28 de setembre. Després que aquest dimecres Educació els ha ofert recuperar l'horari d'abans de les retallades al gener si desconvoquen les aturades, el conseller s'ha mostrat confiat que ho acceptaran.

Cambray, que assistirà aquesta tarda a la reunió prevista amb els sindicats, ha assegurat: "El que hem dit des del primer dia és que el Departament d'Educació sempre intenta donar resposta amb coherència als plantejaments que tenim des del principi."

I ha afegit: "En el moment que s'ha tingut l'oportunitat pressupostària hem fet la proposta als sindicats per augmentar la plantilla de professionals aquest mateix curs."

"Si hi hagués acord aquesta tarda, el que faríem és treballar conjuntament el desplegament d'aquesta mesura."

Educació planteja una partida de 170 milions d'euros que permetria contractar més de 1.400 mestres i 2.000 professors.

 

ARXIVAT A:
Educació
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut