Almenys 13 militars morts a Síria en l'atac més greu dels últims anys a Damasc
A altres zones de l'est del país diversos vehicles de les forces armades sí que havien estat objectiu d'atemptats d'Estat Islàmic (Reuters/Sana)

Almenys 14 militars morts a Síria en l'atemptat més greu dels últims anys a Damasc

Ningú s'ha atribuït l'atac, en què dues bombes han fet explotar un autobús de l'exèrcit

RedaccióActualitzat

Almenys 14 militars han mort i tres han quedat ferits aquest matí a Síria en l'atemptat contra l'autobús en què anaven just en el moment de creuar un pont al centre de Damasc, segons la televisió estatal. Les mateixes fonts han explicat que han explotat dues bombes i una unitat ha desactivat un tercer explosiu. Feia 4 anys que la capital no vivia un atemptat d'aquesta magnitud. 

Ningú s'ha atribuït l'atac, el més greu dels últims anys, on no són habituals aquest tipus d'accions. En canvi, al llarg d'aquest any, a altres zones de l'est del país, diversos vehicles de les forces armades han estat objectiu d'atemptats per part de suposats militants d'Estat Islàmic.

Damasc no havia patit accions d'aquest tipus des que fa més de tres anys les tropes lleials al president sirià, Bashar al-Assad, van reprendre el control de la regió de Ghouta Oriental, un antic bastió opositor situat a les afores de la capital.

L'abril del 2018, les forces síries i els seus aliats van imposar el control sobre la ciutat de Douma, cosa que es va considerar com el retorn de tota Ghouta Oriental en mans del govern sirià.

Dues bombes han explotar i una unitat ha desactivat un tercer explosiu
Dues bombes han explotat i una unitat ha desactivat un tercer explosiu (Reuters/Firas Makdesi)

Ara mateix, gran part de Síria està en mans de Damasc i a grans trets només continuen les batalles en l'últim bastió opositor del país, la província nord-occidental d'Idlib, i algunes àrees de la veïna província d'Alep.

Precisament al nord de la regió d'Idlib és on també hi ha hagut un bombardeig de l'exèrcit on han mort vuit persones més, entre les quals cinc civils, segons una ONG. Es tracta d'una de les poques zones que està sota control rebel.

La capital del país, Damasc, sí que pateix de tant en tant bombardejos per part de l'aviació israeliana, tot i que en molts casos els projectils són interceptats per les defenses antiaèries síries.

 

Una dècada en guerra

Tot plegat, mentre govern i oposició han començat a redactar una nova Constitució a Ginebra, sota els auspicis de l'ONU. L'objectiu és posar fi a 10 anys de guerra que, segons el balanç de les Nacions Unides, ha deixat 350.000 morts i una crisi socioeconòmica molt greu.

El mediador, però, admet que una solució política no resoldrà, per si sola, tota la resta. En aquest sentit, destaca la denúncia que fa avui Human Rights Watch, que acusa el règim de violacions dels drets humans, sobretot detencions arbitràries i tortures, als refugiats que tornen al país.

 

ARXIVAT A:
Síria
Anar al contingut