Membres de Boko Haram detinguts per soldats del Txad (Reuters)
Membres de Boko Haram detinguts per soldats del Txad (Reuters)

Alliberen gairebé 900 nens soldat utilitzats per lluitar contra Boko Haram a Nigèria

Formaven part d'un grup armat local de civils que dona suport a l'exèrcit nigerià en la seva lluita contra l'organització jihadista Boko Haram

RedaccióActualitzat

Gairebé 900 nens sodats, que formaven part d'una milícia oficialista que combat contra l'organització jihadista Boko Haram, han estat alliberats aquest divendres. Així ho ha anunciat el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef). La milícia actuava al nord-est de Nigèria.

Són un total de 894 menors, 788 nens i 106 nenes, que integraven les files de la Força Operativa Conjunta Civils (CJTF, per les seves sigles en anglès). Es tracta d'un grup armat local de civils que dona suport a l'exèrcit nigerià en la seva lluita contra els insurgents islamistes. L'alliberament s'ha fet a Maiduguri.

El representant de l'Unicef a Nigèria, Mohamed Fall, considera que els "nens del nord-est de Nigèria han estat els més afectats pel conflicte".

"Han estat utilitzats per grups armats en rols de combatents i no combatents i han sigut testimonis de morts, assassinats i violència."

La milícia CJTF es va crear l'any 2013 per protegir les comunitats dels atacs. Comptava amb centenars de nens entre els seus membres, fins que, el 2017, es va comprometre a no reclutar més menors i a alliberar els que encara tenia.

Des de llavors, el nombre d'infants alliberats puja a 1.727, segons l'Unicef, després que les CJFT posessin en llibertat 833 nens i nenes més, l'octubre del 2018. Els menors alliberats seran inscrits en un programa de reintegració en educació i capacitació per ajudar-los a tornar a la vida civil.


Nigèria, sota un llarg conflicte islamista

En el conflicte que actualment hi ha a Nigèria, s'ha reclutat 3.500 infants, utilitzats per grups armats no estatals entre 2013 i 2017. Boko Haram, que des del 2009 lluita per imposar un estat d'ideologia islàmica al país, ha causat la mort d'almenys 20.000 persones a Nigèria.

A part d'aquest país, la violència de Boko Haram, que en les llengües locals significa "l'educació no islàmica és pecat", s'ha estès als veïns Níger, el Txad i el Camerun, amb repetides incursions i atacs armats en aquells països.

ARXIVAT A:
Jihadisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut