Alexander Vindman, militar expert en Europa oriental: "Putin no és ni suïcida ni boig"

Aquest tinent coronel retirat, exdirector d'Afers Europeus del Consell de Seguretat de la Casa Blanca, és un dels experts de més renom sobre aquest conflicte als Estats Units i TV3 l'ha entrevistat

Xesco ReverterActualitzat

Fins fa dos anys, Alexander Vindman dirigia des de la Casa Blanca la política cap a Ucraïna i Rússia, com a director d'Afers Europeus del Consell de Seguretat.

Donald Trump el va fer fora després del primer impeachment, en què Vindman va ser un dels principals testimonis i va explicar al país com l'expresident havia retingut ajuda militar a Ucraïna i havia pressionat indegudament Volodímir Zelenski perquè busqués suposats draps bruts de Joe Biden.

Aquest tinent coronel de pares ucraïnesos, que va servir a les ambaixades de Kíiv i Moscou, s'ha convertit en un dels analistes del conflicte més reconeguts als Estats Units.

Putin va dir que l'operació militar a Ucraïna avançava segons els plans previstos però, després de dues setmanes de guerra, Alexander Vindman no hi està d'acord:

"Volia llançar un atac llampec i prendre el control de les ciutats, substituir el govern, instal·lar-hi un règim titella i marxar abans de rebre qualsevol càstig o represàlia, però li ha sortit de manera molt diferent del que es pensava."

Alexander Vindman a la compareixença de l'impeachment de Trump
Alexander Vindman a la compareixença de l'impeachment de Trump

Una mala planificació i la resistència ucraïnesa, molt motivada, van frustrar els plans inicials de Putin, amb un avanç lent i trufat de problemes logístics i de subministrament. Vindman no dubta que Putin s'acarnissarà amb les ciutats, però adverteix que no ho tindrà fàcil:

"No té prou forces per envoltar les ciutats ni molt menys per conquerir-les. Qualsevol que hagi estat en un exèrcit coneix la frase que diu: les ciutats es mengen els exèrcits, els destrueixen."

"Com més s'allargui el conflicte, més perillós serà", avisa Vindman. L'exdirector d'Afers Europeus del Consell de Seguretat de la Casa Blanca creu que Occident ha d'enviar més armes a Ucraïna, si vol evitar la victòria de Putin:

"Com més aviat armem Ucraïna, abans superarà les mancances que té respecte al poder rus i abans els generals li diran a Putin que no poden continuar amb aquesta operació i abans podrem trobar una solució diplomàtica."

Dos soldats ucraïnesos a la regió de Kíiv
Dos soldats ucraïnesos a la regió de Kíiv (Reuters/Gleb Garanich)

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha deixat clar que defensarà els territoris de l'OTAN però que no entrarà a Ucraïna, i ha declarat que una possible confrontació directa entre l'OTAN i Rússia seria la tercera guerra mundial.

Aquest expert aconsella a Occident que deixi de creure's les fanfarronades de Putin:

"No és suïcida, no hi ha res que indiqui que es comporti com un suïcida o que sigui un boig. Només que es mou per uns altres paràmetres. I el risc que llanci un atac nuclear és pràcticament zero, perquè sap que comporta la destrucció mútua assegurada."

Vindman, que ha estudiat des de fa anys Putin i el seu règim, tampoc creu que el seu exèrcit se li rebel·li.

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut