El prsidnet nord-americà ha volgut deixar clar que no anirà a la guerra amb Rússia a Ucraïna

Biden diu que la confrontació directa entre l'OTAN i Rússia seria la tercera guerra mundial

El president nord-americà ha deixat clar que defensarà els territoris de l'OTAN però que no entrarà a Ucraïna

Actualitzat

El president nord-americà, Joe Biden, insisteix que els Estats Units no s'implicaran en una guerra contra Rússia a Ucraïna perquè això podria suposar l'inici de la tercera guerra mundial.

Ho ha assegurat en un discurs a la ciutat nord-americana de Filadèlfia i hi ha insistit també en una piulada a Twitter, on ha deixat clar que defensarà els territoris de l'OTAN però que no entrarà a Ucraïna.

"Una confrontació directa entre l'OTAN i Rússia és la tercera guerra mundial. I ens hem d'esforçar per prevenir-ho."

Biden ha volgut "ser clar" i ha subratllat el compromís de Washington per defensar "cada centímetre del territori de l'OTAN amb tot el poder d'una OTAN unida i galvanitzada".

 

Això sí, ha insistit que acolliran els refugiats ucraïnesos que calgui i que donaran l'ajuda econòmica necessària perquè Ucraïna guanyi la guerra. Per això ha desplaçat tropes a l'est de les fronteres de l'OTAN:

"Per això he traslladat unes 12.000 forces americanes al llarg de les fronteres amb Rússia, a Letònia, Estònia, Lituània, Romania... Perquè si els russos fan un pas, i nosaltres responem, seria la tercera guerra mundial. Però nosaltres tenim una obligació sagrada en territori de l'OTAN a l'article 5. I no ho farem, no lluitarem la tercera guerra mundial a Ucraïna."

El president nord-americà ha emfatitzat que un conflicte a gran escala que involucri més potències és precisament el que s'ha de prevenir.

 

Alerta als combatents nord-americans

D'atra banda, també aquest divendres el Departament d'Estat dels Estats Units ha alertat que els ciutadans nord-americans que viatgin a Ucraïna, inclosos aquells que hi vagin per participar en el conflicte, afronten un risc "molt real" de ser capturats o de morir. En aquest sentit, adverteix que Washington no podrà facilitar cap evacuació.

"Poden haver d'afrontar judicis penals i corren el risc de patir maltractaments", ha dit el portaveu del departament, Ned Price.

L'advertència es produeix després que, fa uns dies, les autoritats ucraïneses fessin una crida perquè brigadistes internacionals s'allistessin per anar a lluitar contra la invasió russa.

Aquest mateix divendres, el president de Rússia, Vladímir Putin, també ha obert la porta a l'arribada de voluntaris procedents de l'estranger per combatre al costat del seu exèrcit. 

De fet, als canals russos de propaganda ja circulen imatges amb voluntaris estrangers armats. El ministre de Defensa rus ha assegurat que s'han rebut fins a 16.000 peticions, majoritàriament de països del Pròxim Orient, com Síria. 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaJoe BidenOTAN
Anar al contingut